• Головна
  • Світ
  • Норвегія суттєво обмежила допомогу українським біженцям

Норвегія суттєво обмежила допомогу українським біженцям

Норвегія скорочує підтримку українських біженців, бо країна стала надто привабливою для них, фото ілюстративне з «Укрінформу»

Допомогу українським біженцям у Норвегії обмежили вдруге за два місяці

Уряд Норвегії вдруге від грудня обмежив фінансову допомогу українським біженцям, щоб уникнути надмірного навантаження на муніципалітети та зберегти високий рівень надання послуг і пільг. Відповідна інформація опублікована на сайті уряду Норвегії. Таке рішення норвезький уряд пояснив необхідністю контролювати рівень міграції, адже більш ніж половина українських біженців, які прибувають до країн Північної Європи, шукають притулку в Норвегії.

Тепер для українських біженців у Норвегії передбачаються такі зміни:

  • українці більше не отримуватимуть виплати, якщо вирішать жити у приватному житлі замість центрів прийому біженців;
  • держава не покриватиме витрати на домашніх тварин для нових біженців (у новоприбулих не буде можливості жити з домашніми тваринами в центрах прийому біженців);
  • українцям віком від 19 до 24 років потрібно прожити в Норвегії не менш ніж пʼять років, щоб претендувати на безкоштовні стоматологічні послуги;
  • для отримувачів одноразової допомоги посилять вимоги щодо терміну проживання — їм потрібно буде прожити в країні не менше року. Нині ця допомога становить 92 648 норвезьких крон (понад 8 тис. євро);
  • для отримання базових виплат і виплат з надання допомоги запровадять вимогу про триваліший період проживання в Норвегії.

Ці зміни запроваджуються на додаток до обмежень, які норвезький уряд представив у грудні. Вони передбачають жорсткіші обмеження на можливість подорожувати туди й назад між Україною та Норвегією, проживання чи транспорт більше не пропонуються українцям, які прибувають до іншого місця, крім Національного центру прибуття в муніципалітеті Роде. Також посилюють вимоги щодо вивчення норвезької мови та працевлаштування.

Нині громадяни України, які отримали тимчасовий захист у Норвегії, отримують середньомісячні виплати у розмірі 650 євро на дорослого та від 250 до 350 євро на кожну дитину.

У жовтні 2023 року уряд цієї країни запровадив одноразову виплату для українських біженців, які користуються захистом у Норвегії, для повернення в Україну. Вона становить 1500 євро на норвезький банківський рахунок. Заяву на добровільне повернення та копії квитків варто подати за 16 тижнів до виїзду в Україну, зазначає «Бабель».

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності