• Головна
  • Україна
  • Україна цього року отримає від Норвегії 1,8 млрд доларів допомоги

Україна цього року отримає від Норвегії 1,8 млрд доларів допомоги

Президент Володимир Зеленський на саміті «Україна — Північна Європа» з лідерами скандинавських країн, фото пресслужби норвезького уряду

Гроші від Норвегії спрямують на виплати зарплат працівникам лікарень та шкіл

Норвегія виділить Україні 1,8 мільярдів доларів допомоги до кінця цього року і продовжить підтримку країни з перших місяців 2024 року, заявив премʼєр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере на спільній з президентом України Володимиром Зеленським пресконференції в Осло у середу, 13 грудня.

«Сьогодні Норвегія оголошує чітку додаткову підтримку Україні... Пан президент Зеленський та його уряд повинні платити медсестрам, лікарям, вчителям та іншим працівникам. Ми маємо можливість допомогти з 1 мільярдом доларів США на 2023 рік, який скоро закінчується. Також ми посилюємо нашу фінансову та гуманітарну підтримку на близько 800 млн доларів на цей рік», – сказав норвезький прем’єр, якого цитує «Укрінформ».

Він також оголосив, що його держава підтримуватиме Україну у 2024 році з перших місяців. Це стосуватиметься, зокрема, прямої економічної підтримки критичним послугам в Україні, щоб не було жодних затримок у постачаннях для українців. Стере додав, що Норвегія намагається посилити захист української критичної інфраструктури, надаючи засоби ППО, та нарощує з європейськими партнерами фінансування оборонної промисловості, щоб виробляти більше боєприпасів для Збройних сил України.

Згодом в пресрелізі уряд Норвегії повідомив про надання Україні додаткових систем ППО NASAMS на суму 335 млн норвезьких крон (це близько 24,4 млн доларів). Деякі з цих систем відправляються з норвезьких складів, щоб забезпечити швидку доставку в Україну, а інші замовляються у виробників для доставки пізніше.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський прибув до Норвегії для участі в другому саміті «Україна — Північна Європа». Перед цим він здійснив робочий візит до Сполучених Штатів Америки, де, зокрема, зустрівся з президентом Джо Байденом та сенаторами.

Раніше Норвегія зобов’язалася надавати допомогу Україні на суму близько 7 млрд євро впродовж п’яти років. Крім того, Норвегія й Велика Британія створили «морську коаліцію» для підсилення України в Чорному морі. До цієї коаліції також мають приєднатися інші країни.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності