• Головна
  • Україна
  • У Тернополі викрили шахрайський кол-центр, який видурював гроші в іноземців

У Тернополі викрили шахрайський кол-центр, який видурював гроші в іноземців

Поліція обшукала офіс, де розташовувався шахрайський кол-центр, фото поліції

Шахраї заробляли по 10 тис. доларів щомісяця

Працівники поліції викрили в Тернополі шахрайський кол-центр, який спеціалізувався на видурюванні грошей в іноземців. Щомісяця шахраї видурювали в іноземців по 100 тисяч доларів, повідомив у четвер, 15 лютого, Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції.

Серед потерпілих від дій шахраїв, які працювали у кол-центрі, були громадяни Польщі, Чехії та Словаччини. Загалом правоохоронці вже встановили 16 іноземців, які постраждали від дій шахраїв.

За повідомленням правоохоронців, шахрайський кол-центр спеціалізувався на шахрайському заволодінні грошима іноземців у особливо великих розмірах. Шахраї представлялися працівниками фінансових установ і випитували у власників банківських рахунків їхні особисті дані. Для цього використовували як психологічні методи впливу, так і розроблену заздалегідь інструкцію. Для кращої комунікації остання була прописана польською та словацькою мовами.

Як стверджують у поліції, також оператори кол-центру пропонували громадянам країн ЄС ще одну шахрайську схему — інвестувати особисті кошти у так звані «брокерські» проєкти із потенційно високим і швидким прибутком. Отримавши усі необхідні банківські дані, правопорушники переводили гроші постраждалих на окремі електронні гаманці та банківські картки. У подальшому одержані кошти зловмисники конвертували в готівку на території України.

«Співробітників кол-центру ретельно підбирали: для безперешкодного спілкування з потенційними жертвами персонал повинен був володіти іноземною мовою на високому рівні. Працювали оператори за наявними клієнтськими базами, які попередньо скуповували на DarkNet», — додали правоохоронці.

Як стверджують у поліції, щомісячний дохід від протиправної діяльності міжнародного кол-центру становив близько 100 тисяч доларів. Наразі поліція встановила, що за такою схемою зловмисники ошукали 16 громадян Польщі та Словаччини на десятки тисяч доларів.

13 лютого правоохоронці провели обшук за місцем розташування офісного приміщення на території Тернополя і припинили роботу кол-центру. З приміщення вилучили компʼютерну техніку, понад 100 мобільних телефонів, «чорнову» документацію та записи. Тепер поліція проводить подальші заходи для встановлення організаторів міжнародної шахрайської схеми та інших причетних.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності