• Головна
  • Україна
  • В 16 регіонах України викрили мережу шахрайських кол-центрів, які за рік видурили 3 млрд грн

В 16 регіонах України викрили мережу шахрайських кол-центрів, які за рік видурили 3 млрд грн

Фото: Нацполіція

Жертвами шахраїв ставали українці, європейці та американці

У 16 регіонах України викрили мережу кол-центрів, оператори яких ошукували українців, європейців та американців. Шахраї отримували особисту інформацію жертв прикидаючись працівниками державних органів, банківських установ, інвестиційних та телекомунікаційних компаній та видурювали в жертв кошти. Про це повідомили в Офісі Генерального прокурора у п’ятницю, 29 грудня.

За даними прокуратури, у кол-центрах працювали понад дві з половиною тисячі операторів. Офіси шахраїв виявили в 16 регіонах: у Києві, Дніпрі, Івано-Франківську, Одесі, Тернополі, Рівному, Запоріжжі, Полтаві, Вінниці, Сумах, Львові, Черкасах, Закарпатті, Чернігові, Кропивницькому та Харкові. Окрім цього, частина офісів працювала в США та країнах Європи.

У кожному з офісів працювало від 50 до 200 операторів. Працівників вербували через месенджери. Роботодавці надсилали повідомлення з пропозицією роботи та обіцянками гідної заробітної плати. Серед претендентів проводили співбесіду та обирали найбільш комунікабельних, ознайомлювали з функціоналом та інструктували щодо алгоритму дій під час спілкування з потенційними потерпілими.

Шахраї представлялись працівниками державних органів, банківських установ, інвестиційних та телекомунікаційних компаній. Щоб завоювати довіру співрозмовника, упродовж кількох днів вони спілкувалися з ним по телефону, і лише потім діяли. Зловмисники спочатку отримували конфіденційні дані потерпілих для входу, а після — доступ до особистих кабінетів та рахунків.

Також жертвам пропонували вкластися в нібито прибуткові проєкти, і навіть виплачували перші відсотки. Коли потерпілі вкладали більше коштів, шахраї переставали виходити на зв'язок. Видурені кошти злочинці перераховували на підконтрольні рахунки підставних осіб.

За даними прокуратури, злочинці заробляли близько трьох мільярдів гривень на рік. При цьому злочинці ошукували як українців, так і громадян Євросоюзу та США. Наразі правоохоронці встановлюють повне коло потерпілих від шахраїв.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності