• Головна
  • Україна
  • Шахраї запустили нову схему, пов’язану з поштовими відправленнями

Шахраї запустили нову схему, пов’язану з поштовими відправленнями

Українців знову атакують шахраї за допомогою повідомлень, фото ілюстративне з Pixabay

Шахраї надсилають українцям SMS-повідомлення про проблеми з поштовими відправленнями

Українці почали отримувати смс-повідомлення з іноземних мобільних номерів про те, що нібито «Пошта України» не може доставити їм посилку через «відсутність адреси» або «неправильну адресу». На передріздвяну шахрайську розсилку звернув увагу фактчекерський проєкт «Нота Єнота».

«Обережно, нова шахрайська схема у різдвяно-новорічний період, коли багато українців користуються поштовими послугами. Українці почали отримувати СМС-ки від номерів з Кенії і Гібралтару. Меседж — мовляв, не можуть доставити посилку через «відсутність адреси» або «неправильну адресу». Повідомлення нібито від «Пошти України», якої насправді не існує», — сказано в повідомленні.

Такі SMS надсилають з номерів, які зареєстровані у Кенії, Філіппінах, В’єтнамі та різних містах США. Отримувачам повідомлень пропонують перейти за вказаним посиланням і ввести свої дані.

«Три лінки, які нам надіслали підписники, биті. Але, ймовірно, що найближчими днями шахраї надсилатимуть повідомлення зі шкідливими посиланнями», — вважають фактчекери. Вони також закликали за жодних умов не переходити такі посилання й тим більше не вводити свої дані.

Зауважимо, що такі повідомлення надходять через протокол RCS — тобто шахраї роблять розсилку через інтернет, а SMS приходять у звичайні повідомлення. Водночас система дає змогу повідомити про спам та заблокувати відправника. Більше про RCS-повідомлення та про те, як їх вимкнути або увімкнути, можна дізнатися у довідці Google.

Додамо, що в Україні активно набирає оборотів ще одна шахрайська схема — пропозиції легкого заробітку, які надходять у WhatsApp. Зрештою в тих, хто на це погоджується, видурюють гроші.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності