• Головна
  • Україна
  • Російський агент для стеження за літаками ЗСУ орендував житло біля аеродрому на Київщині

Російський агент для стеження за літаками ЗСУ орендував житло біля аеродрому на Київщині

18-річний киянин працював на Росію за гроші, фото СБУ

Російським агентом виявився 18-річний киянин

Кіберфахівці Служби безпеки України затримали ще одного агента фсб, який збирав розвіддані про Сили оборони та критичну інфраструктуру на Київщині. Агент намагався виявити місця базування авіації ЗСУ. Також його цікавили напрямки та інтенсивність польотів повітряних суден українських військ.

Як повідомила Служба безпеки України у вівторок, 13 лютого, для збору розвідувальної інформації російський агент оселився на декілька днів в орендованій квартирі поблизу місцевого аеродрому. Разом з цим він розвідував геолокації комплексів протиповітряної оборони ЗСУ та з’ясовував точність ворожих влучань по енергетичних об’єктах. Чоловіка затримали, коли він проводив дорозвідку поблизу енергогенеруючого підприємства у Києві.

Як зазначили в СБУ, ворожим агентом виявився 18-річний житель Києва. Кілька місяців тому його дистанційно завербував кадровий співробітник ФСБ Росії, якого СБУ вже ідентифікувала.

«У поле зору агресора киянин потрапив через свою активність у прокремлівських Telegram-каналах, де схвалював збройну агресію проти України. Надалі агент спілкувався зі своїм російським куратором через анонімний чат у популярному месенджері. За виконання ворожих завдань зрадник отримував від ФСБ гроші, які надходили на його банківську картку», — сказано в повідомленні СБУ.

Під час обшуків у помешканні затриманого правоохоронці вилучили мобільний телефон і комп’ютер із доказами його листування з російською спецслужбою. Також вони знайшли банківську картку, на яку надходили гроші від ФСБ.

18-річному киянину повідомили про підозру в державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану. Чоловік перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності