• Головна
  • Україна
  • СБУ викрила агента РФ, який завербував коригувальника удару по Яворівському полігону

СБУ викрила агента РФ, який завербував коригувальника удару по Яворівському полігону

СБУ викрила агента РФ, який завербував коригувальника удару по Яворівському полігону

Зараз підозрюваний переховується в окупованому Криму

Львівська СБУ викрила колаборанта, який допоміг ФСБ завербувати колишнього співробітника КГБ СРСР Олександра Косторного, який у березні 2022 року корегував російські удари по Яворівському полігоні. У спецслужбі не називають прізвища пособника окупантів, але з оприлюдненого фото зрозуміло, що ним є Олександр Свістунов, один з лідерів «російського руху» Львівщини кінця 1990-х-початку 2000-х років.

Свістунов декілька разів брав участь у виборах до Верховної Ради України від різних проросійських партій, був главою «Русского двіженія» України. Неодноразово виступав з провокаційними звинуваченнями на адресу українців, організовував антиукраїнські провокації. Згодом перебрався до Криму, де після анексії розпочав співпрацювати з окупантами.

За даними контррозвідки СБУ, саме Свістунов допоміг ФСБ знайти і завербувати агента, який надалі скоригував повітряну атаку росіян по Яворівському полігону. У червні 2022 року Служба безпеки затримала коригувальника у Львові. Ним виявився 71-річний ексспівробітник КГБ Олександр Косторний, який знав Свістунова ще відтоді, коли той мешкав у Львові.

Наразі Косторний перебуває під вартою, а Свістунов в Криму продовжує підривну діяльність проти України. Він регулярно публікує у власному Telegram-каналі прокремлівські дописи з виправданням збройної агресії РФ та загарбання частини української території.

На основі зібраних доказів слідчі Служби безпеки 26 січня заочно повідомили Свістунову про підозру в пособництві державі-агресору, виправдовування збройної агресії Росії проти України та прославлянні її учасників. Йому загрожує до 12 років позбавлення волі.

Україна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності