• Головна
  • Новини Львова
  • У Львові розпочався суд над корегувальником ракетних ударів по Яворівському полігону

У Львові розпочався суд над корегувальником ракетних ударів по Яворівському полігону

У Львові розпочався суд над корегувальником ракетних ударів по Яворівському полігону
Фото: Freepik

Попередньо відомо, що максимально можливе покарання, яке загрожує чоловіку, — це 15 років позбавлення волі

Галицький районний суд міста Львова розпочав розглядати по суті справу державної зради 72-річного колишнього КДБіста Олександра Косторного. Його обвинувачують у корегуванні ракетних ударів по Яворівському полігону шляхом передачі інформації представникам РФ.

Про це пише «Судовий репортер».

8 лютого прокурор Андрій Никеруй зачитав обвинувальний акт.

Вважається, що допомагати РФ Косторний почав 4 березня 2022 року. Він надіслав у месенджері Telegram карту Міжнародного центру миротворчості та безпеки [відомий як Яворівський полігон — ред.] з позначеними місцями для ракетних ударів (казарми, гуртожитки).

Нагадаємо, 13 березня РФ обстріляла ракетами полігон, внаслідок чого загинула 61 людина і ще 160 було поранено. У підготовчих засіданнях сам Косторний розповідав журналістам, що відправив схему риболовно-мисливських угідь своєму знайомому, аби показати, де збирає гриби. 

Другом Косторного виявився колишній львів’янин Олександр Свистунов, який вже має російське громадянство і від 2014 року проживає в анексованому Криму. Свистунов є одним із засновників наразі підсанкційної партії «Русский блок» та Всеукраїнської громадської організації «Руський рух України».

За версією обвинувачення, карту полігону з відомостями про розташування військовослужбовців і техніки ЗСУ Косторний надіслав також діючому оперативнику ФСБ РФ Юрію Водолазкіну.

«Надав Водолазькому інформацію про можливе розміщення іноземців у школі №52, що розташована у Львові, цього ж дня передав інформацію про оснащення місць для біженців на території СКА, Клепарівська, 39а», — написано в обвинувальному акті.

Косторний досі значиться керівником громадської організації «Російське товариство імені О. Пушкіна», яке є засновником Львівського російського драматичного театру. 

До 1990 року обвинувачений Косторний у званні майора служив у відділі зовнішнього спостереження у Комітеті державної безпеки СРСР. Закінчив Вищу червонопрапорну школу КДБ у Москві.

У 2002-2010 роках Косторний балотувався до Верховної Ради України від проросійських сил — Прогресивної соціалістичної партії України, Блоку Наталії Вітренко «Народна опозиція» та Комуністичної партії України.

Косторний також був активним користувачем російської соцмережі «Мой мир». Із його сторінки вбачалося, що він дуже ностальгував за Радянським Союзом і симпатизував Росії: регулярно вподобував російські краєвиди і зображення російської символіки. А після початку повномасштабного вторгнення Косторний підтримував дописи з російською пропагандою та дискредитацією української армії.

14 лютого суд перейде до дослідження письмових доказів у цій справі. Попередньо відомо, що максимально можливе покарання, яке загрожує Косторному, — це 15 років позбавлення волі.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності