• Головна
  • Україна
  • Тимчасовим міністром у справах ветеранів став герой України Олександр Порхун

Тимчасовим міністром у справах ветеранів став герой України Олександр Порхун

Олександр Порхун дотепер був першим заступником міністра у справах ветеранів, фото «Новинарні»

Порхун має досвід участі в бойових діях, воював у АТО

Уряд на засіданні у п’ятницю, 9 лютого, поклав тимчасове виконання обов’язків міністра у справах ветеранів України на Олександра Порхуна — учасника російсько-української війни, Героя України. На цій посаді він замінив Юлію Лапутіну, яку 7 лютого з цієї посади звільнила Верховна Рада.

«Тимчасово покладено виконання обов’язків міністра у справах ветеранів України на Порхуна Олександра Володимировича», — повідомив представник Уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Зазначимо, що дотепер, з 22 квітня 2020 року, Порхун був на посаді першого заступника міністра у справах ветеранів.

Хто такий Олександр Порхун

Олександрові Порхуну — 37 років. Він народився в Києві. За інформацією сайту Мінветеранів, у 2020 році закінчив Університет державної фіскальної служби України, спеціальність «Правоохоронна діяльність», кваліфікація — магістр з правоохоронної діяльності. У 2017 році закінчив Національний університет оборони України імені Івана Черняховського,  спеціальність — «Бойове застосування та управління діями військових частин Сухопутних військ», кваліфікація — магістр військового управління у сфері оборони, офіцер військового управління оперативно-тактичного рівня.

У 2008 році закінчив  навчання у «Львівській політехніці», де навчався за спеціальністю «Бойове застосування та управління діями підрозділів (частин, з’єднань) Сухопутних військ», кваліфікація — спеціаліст, офіцер військового управління тактичного рівня. До цього здобув диплом бакалавра в Інституті Сухопутних військ при «Львівській політехніці».

З липня 2004 до серпня 2006 року —  курсант Одеського інституту Сухопутних військ. З серпня 2006 до листопада 2008 — курсант Львівського ордена Червоної Зірки інституту Сухопутних військ імені Гетьмана Сагайдачного Національного університету  «Львівська політехніка». З листопада 2008 до грудня 2017 року служив у Збройних силах України.

Колишній командир 13-го окремого аеромобільного батальйону 95-ї окремої аеромобільної бригади. Командував підрозділом у бойових зіткненнях під час звільнення населених пунктів Степанівка, Красний Луч, Алчевськ, Сніжне, Чорнухине, Тельманове, Старобешеве, Торез, Ясинувата, Єнакієве, Краматорськ, Красноармійськ (теперішній Покровськ), Шахтарськ, Слов’янськ, Ізварине, Лисичанськ, гори Карачун. У перший бій підрозділ під командуванням Олександра Порхуна вступив 2 травня 2014 року на мосту під Слов’янськом. Місцеве населення заблокувало на дорозі рух колони військової техніки, а з гори Карачун, яка на той час була під контролем бойовиків, вів обстріл снайпер. Порхун організував оборону без втрат особового складу та військової техніки. Пізніше підрозділ Олександра Порхуна у складі батальйонно-тактичної групи захопив та утримував оперативно важливу висоту 167.6 (гора Карачун), контролюючи напрямки можливих наступальних дій проросійських бойовиків біля Слов’янська.

Олександр Порхун має звання «Герой України». Нагороджений орденом «Золота Зірка».

Нагадаємо, 5 лютого міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна подала у відставку. 7 лютого за відставку Лапутіної проголосувала Верховна Рада. Раніше ветерани критикували роботу цього міністерства.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності