• Головна
  • Україна
  • Арахамія назвав норми законопроєкту про мобілізацію, які змінять до другого читання

Арахамія назвав норми законопроєкту про мобілізацію, які змінять до другого читання

Давид Арахамія повідомив, що змінять в законопроєкті про мобілізацію до другого читання, фото Офісу президента

Зміни стосуватимуться тих, хто доглядає за людьми з інвалідністю, аспірантів та блокування рахунків ухилянтів

Голова фракції «Слуга народу» у Верховній Раді Давид Арахамія заявив, що після вчорашнього голосування у першому читанні за законопроєкт про посилення мобілізації залишилося багато питань. Він зазначив, що наразі профільний комітет працюватиме над трьома важливими аспектами. Відповідну заяву Арахамія зробив у своєму Telegram-каналі в четвер, 8 лютого.

За його словами, в комітеті до другого читання опрацюють:

  • питання щодо людей з інвалідністю і тих, хто за ними доглядає. Він повідомив, що наразі залишиться все в редакції чинного законодавства;
  • питання щодо підходу до аспірантів. За даними Арахамії, фінального рішення ще немає — шукатимуть компроміс;
  • питання щодо блокування рахунків тих, хто не прийде в ТЦК у визначені терміни. Він наголосив, що не бачить у парламенті тих, хто би таке підтримував.

За інформацією Арахамії, ці питання вже в роботі. «Також працюємо в міжфракційній робочій групі над іншими пунктами законопроєкту. Маємо збалансувати інтереси військового командування, бізнесу і громадян. Завдання не з легких, роботи буде багато», — підсумував він.

Нагадаємо, в урядовому законопроєкті про посилення мобілізації одна з норм передбачає, що якщо громадянин добровільно впродовж 10 календарних днів з дня вручення повістки або її доставки в електронний кабінет військовозобов’язаного не з’явився до відповідного ТЦК та СП (або закордонної дипломатичної установи України, якщо громадянин перебуває за кордоном), то територіальний центр комплектування та соціальної підтримки звертатиметься до суду щодо запровадження низки тимчасових обмежень для такої особи, зокрема у праві виїзду за кордон, у праві керування транспортними засобами, а також щодо накладення арешту на кошти та інші цінності особи — на строк до виконання зобов’язань на вимогу ТЦК та СП.

Також законопроєкт передбачає перегляд інвалідності тим, кому її встановили від початку повномасштабної війни. Таким чином хочуть виявити тих, хто отримав інвалідність, не маючи для цього причин. Водночас наразі незрозуміло, які саме зміни, що стосуються людей з інвалідністю, депутати хочуть змінити перед голосуванням за документ у другому читанні.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності