У Львові дружини військових ушосте влаштували мітинг на підтримку демобілізації

Мітинг за демобілізацію у Львові, 28 січня 2024, фото «Суспільного»

Дружини військовослужбовців наголошують, що ті, хто зараз на фронті, мають мати можливість добровільно демобілізуватися після 18-ти місяців перебування на фронті

У Львові в неділю, 28 січня, дружини військовослужбовців, які зараз перебувають на фронті, влаштували мітинг на підтримку демобілізації. Це вже шостий такий мітинг у Львові. Подібні мітинги в неділю також пройшли в інших містах.

Мітинг проходив у центрі Львова. Як пише «Суспільне», учасниці акції вимагають добровільної демобілізації після 18 місяців служби. Жінки принесли плакати із написами «Справедливий термін служби», «Чому воюють одні й ті самі?», «Чоловік не брав квиток в один кінець» тощо.

Учасниці мітингу також проголошували різні гасла. «На одних плечах війну не виграти», «Військові не раби», «Добровільна демобілізація після вісімнадцяти місяців служби», «Поки ви відпочиваєте — вони виснажуються».

«Ми вимагаємо для наших чоловіків, які добровільно потрапили в Збройні сили України або були мобілізовані — вони повинні мати право на ту ж саму добровільну демобілізацію. Для того, щоби відновитися, повернутися до своїх сімей, до дітей. Вони зробили вже дуже багато», — сказала дружина одного з військовослужбовців Леся Полєк.

«Мобілізований шахтар, мій чоловік, 6 березня 2022 року, о 8 ранку в своїй зимовій куртці, з речами на три дні поїхав у військкомат. Звідти вони зразу поїхали на Донбас. Не може та сама людина майже два роки – ось у березні два роки – стояти на варті нашого спокою. Вони втомлені. Вони роблять помилки через те, що вони втомлені, що вони виснажені», — розповіла інша учасниця акції — Ольга Синюта.

За словами поліції, на мітинг зібралися понад три десятки учасниць. Такі ж акції відбулися і в інших містах України — зокрема у Запоріжжі, Полтаві, Житомирі, Кропивницькому та Дніпрі.

«Взяла форму чоловіка, який пішов добровольцем з перших днів війни. Він за фахом вчитель, а зараз служить в лавах механізованої штурмової бригади на Запорізькому напрямку. Наразі законних підстав для повернення він не має, тому ми, рідні військових, боремося за те, щоб хлопці мали право повернутися після 18 місяців за бажанням. Щоб це було встановлено на законодавчому рівні. Хлопці мають мати права. Без прав — це не демократична держава», — наголосила дружина військового Анастасія на мітингу в Запоріжжі, повідомив «Укрінформ».

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності