• Головна
  • Україна
  • Верховна Рада виправила помилку з посмертним батьківством загиблих військових

Верховна Рада виправила помилку з посмертним батьківством загиблих військових

Верховна Рада дозволила військовим посмертне батьківство

Біоматеріал загиблих військових, якщо він зберігається за державні гроші, зберігатимуть упродовж трьох років, з можливістю подальшого його зберігання на платній основі

Верховна Рада на засіданні в середу, 7 лютого, виправила норму закону про зберігання репродуктивних клітин військовослужбовців у частині забезпечення їх права на біологічне батьківство (материнство). За відповідний законопроєкт №10448 в цілому проголосували 264 народні депутати.

За словами народного депутата Ярослава Железняка, ухвалений документ передбачає, що в разі загибелі або визнання померлою людини, репродуктивні клітини якої зберігаються безоплатно згідно з відповідним законом, їх безоплатне зберігання здійснюється протягом трьох років з моменту загибелі, а після закінчення цього строку подальше зберігання таких клітин може бути продовжене за кошти людини, визначеної у розпорядженні власника репродуктивних клітин.

Людина, репродуктивні клітини якої зберігаються відповідно до законодавства, має право розпорядитися ними на випадок своєї смерті. У разі використання для зачаття дитини репродуктивних клітин людини, яка здійснила відповідне розпорядження на випадок своєї смерті, ця людина визнається батьком або матір’ю народженої у такий спосіб дитини.

«Волевиявлення особи, вчинене та посвідчене нотаріально, до введення в дію цього закону щодо власних репродуктивних клітин, є підставою для застосування допоміжних репродуктивних технологій із використанням цих репродуктивних клітин», — сказано в документі, який процитував Железняк.

Нагадаємо, у листопаді минулого року Верховна Рада ухвалила закон про зберігання репродуктивних клітин військових, який дозволяє захисникам, що на фронті втратили репродуктивну функцію, зберігати коштом держави біоматеріал у кріобанках та народжувати дітей. Але в цьому законі не було врегульоване питання зачаття дитини після загибелі військового. Зрештою між першим та другим читанням до нього внесли поправку, яка вимагала з березня 2024 року утилізувати біоматеріал загиблих військових, навіть якщо вони видали довіреність на право ним розпоряджатися своїй дружині чи партнерці. Авторка закону Оксана Дмитрієва заявила, що цю поправку в законопроєкт додали проти її згоди. В січні у соцмережах виникла хвиля обурення тим, що приватні клініки будуть змушені утилізувати статеві клітини загиблих військових вже в березні.

Однак у Міністерстві охорони здоров'я пояснили, що кріобанки не будуть утилізовувати біологічний матеріал загиблих військових. Те, що в законі не передбачено можливості збереження сперми тих, хто загинув, — у МОЗ назвали «законодавчою колізією» й пообіцяли, що її буде усунено в найкоротші терміни.

Зазначимо, що держава почне виділяти гроші на кріоконсервацію статевих клітин військовослужбовців з 2025 року. Наразі військові це роблять у приватних клініках, багато з яких пропонували знижки на таку послугу або й узагалі надавали її безплатно.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності