• Головна
  • Україна
  • Стали відомі деталі та умови надання Україні 50 млрд євро від ЄС

Стали відомі деталі та умови надання Україні 50 млрд євро від ЄС

Угода почне діяти після того, як її затвердить Рада ЄС і Європарламент. Це станеться наприкінці лютого

ЄС планує розпочати виплати Україні за новою програмою в березні

Рада Європейського Союзу та Європарламент досягли попередньої домовленості про створення нового єдиного спеціалізованого інструмента для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України, а також для підтримки її зусиль на шляху до вступу в ЄС. Загальний бюджет фонду становитиме 50 мільярдів євро.

Як повідомила пресслужба Ради ЄС, український фонд об’єднає бюджетну підтримку України з боку ЄС в один єдиний інструмент, що забезпечить послідовну, передбачувану та гнучку підтримку України на період 2024-2027 років. Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн уточнила, що ЄС планує розпочати виплати у березні.

Програма для України складатиметься з трьох компонентів:

  • уряд України підготує «Український план», в якому будуть викладені його наміри щодо відновлення, реконструкції та модернізації країни, а також реформи, які він планує в рамках вступу до ЄС. Фінансова підтримка у формі грантів та кредитів Україні надаватиметься на основі виконання «Українського плану», який буде підкріплений набором умов та графіком виплат;
  • у рамках інвестиційної програми ЄС надаватиме підтримку у формі бюджетних гарантій та поєднання грантів і позик від державних і приватних установ;
  • допомоги у вступі до ЄС та інших заходів підтримки, що допомагають Україні адаптуватися до законодавства ЄС та здійснювати структурні реформи на шляху до майбутнього членства.

У ЄС нагадали, що загальний бюджет фонду для України у розмірі 50 млрд євро буде розподілено між 33 млрд євро у вигляді кредитів та 17 млрд євро у вигляді грантів. Україна може попросити в рамках «Українського плану», попередній платіж у розмірі до 7% від суми програми (тобто до трьох з половиною мільярдів євро). У Раді ЄС зауважили, що програма передбачає певну гнучкість в управлінні бюджетом, враховуючи, що Україна є країною, яка перебуває у стані війни.

«Передумовою підтримки України в рамках фонду буде те, що Україна продовжуватиме підтримувати та поважати ефективні демократичні механізми, включаючи багатопартійну парламентську систему та верховенство права, а також гарантувати повагу до прав людини, в тому числі прав осіб, які належать до меншин», — сказано в повідомленні.

У ньому зазначається, що діалог з Україною дасть можливість Європарламенту запрошувати Єврокомісію обговорювати перебіг виконання плану щонайменше кожні чотири місяці. Для оцінки виконання передбачається система показників, яка допоможе легко відстежувати прогрес у виконанні різних якісних та кількісних кроків, включаючи огляд соціальних, економічних та екологічних елементів плану дій для України.

Угоду, якої лідери ЄС досягли 1 лютого, ще має затвердити Рада ЄС та Європарламент. Очікується, що остаточно за цей документ Європарламент голосуватиме на пленарній сесії з 26 по 29 лютого. Після ухвалення угода буде опублікована в Офіційному віснику ЄС і набуде чинності наступного дня.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності