• Головна
  • Україна
  • Євросоюз схвалив надання Україні 50 мільярдів євро в найближчі чотири роки

Євросоюз схвалив надання Україні 50 мільярдів євро в найближчі чотири роки

Україна отримає 50 млрд євро від ЄС, фото ілюстративне

Із запланованих 50 млрд євро 17 млрд надійдуть у вигляді безповоротної допомоги

Лідери усіх 27 країн-членів Європейського Союзу погодили допомогу Україні у розмірі 50 мільярдів євро, повідомило «Радіо Свобода». Йдеться про програму Ukraine Facility, розраховану на найближчі чотири роки.

«Усі 27 лідерів погодили додатковий пакет допомоги Україні розміром 50 млрд євро в рамках бюджету ЄС. Це забезпечує постійне, довгострокове, передбачуване фінансування для України. ЄС бере на себе лідерство та відповідальність у підтримці України. Ми знаємо, що поставлено на карту», — сказав на зустрічі лідерів ЄС у четвер, 1 лютого, голова Європейської ради Шарль Мішель.

Спеціальний фінансовий інструмент для України (Ukraine Facility) передбачає фінансування до 50 мільярдів євро на чотири роки (2024-2027). Єврокомісія планує створити комплекс фінансування у формі грантів (тобто безповоротної допомоги) та позик (сума яких становитиме до 33 млрд євро). Ці кошти мають підтримати макрофінансову стабільність, сприяти відновленню та модернізації України під час євроінтеграції.

Тривалий час виділення цих грошей Україні блокувала Угорщина. Однак пізніше прем’єр-міністр цієї країни Віктор Орбан висунув умову, за якої підтримає виділення Україні грошей. Суть умови в тому, що фінансування виділятиметься за умови, якщо лідери ЄС гарантуватимуть щорічний перегляд виділення цих грошей .Це означає можливість для Угорщини щорічно блокувати допомогу.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності