• Головна
  • Україна
  • Журналісти Bihus.Info знайшли працівників СБУ, які за ними стежили

Журналісти Bihus.Info знайшли працівників СБУ, які за ними стежили

Журналісти Bihus.Info розповіли подробиці того, як за ними стежила СБУ, скриншот з відео

До стеження за журналістами причетний департамент захисту національної державності СБУ, керівника якого звільнили 31 січня

Журналісти проєкту розслідувань Bihus.Info заявили, що операція з прихованого прослуховування та відеозйомки їхніх колег велася за наказом одного з департаментів Служби безпеки України. Про це йдеться у розслідуванні, яке журналісти Bihus.Info провели самостійно й опублікували в понеділок, 5 лютого.

У розслідуванні йдеться про стеження за операторами Bihus.Info 27 грудня в заміському комплексі «Українське село». Журналісти провели його після того, як у січні маловідомий анонімний ресурс «Народна правда» опублікував відео, на якому працівники Bihus.Info вживають наркотики. Засновник проєкту Денис Бігус відразу повідомив про звільнення операторів, які вживали наркотики, засудивши їхню поведінку. Згодом відповідне відео зникли з сайту та YouTube-каналу «Народної правди».

Журналістам Bihus.Info вдалося отримати копії з серверів тих камер спостереження, які легально встановлені на території комплексу. Розслідувачі зробили це раніше від того, як СБУ вилучила записи із серверів.

«За день до вилазки Bihus.Info в заміський комплекс, свій «корпоратив» там провела цікава компанія персонажів. Вони бронювали будиночки на одноразові сім-карти, приїжджали на номерах прикриття і привозили за собою величезні валізи», — ідеться у розслідуванні.

Засновник проєкту Денис Бігус каже, що камери розставили 30 службовців Департаменту захисту національної державності. Про те, що операція відбувалася за участі саме такої кількості людей, Бігус говорив раніше, 19 січня. Крім того, судячи з відео, до встановлення техніки, ймовірно, залучали і департамент оперативно-технічного забезпечення СБУ.

Як йдеться в розслідуванні, операція спецслужби тривала 6 діб. Спершу представники СБУ під легендою замовлення корпоративу для офісних співробітників двічі у період 15-22 грудня минулого року прибували в комплекс, щоб детально оглянути номери, в які заселиться редакція Bihus.Info. Групу, що оглядала заклад, очолював високий худий чоловік. У ньому редакція ідентифікувала Кравченка Ігоря Борисовича, співробітника СБУ.

Потім, 26 грудня, під легендою власного корпоративу в комплекс прибули три десятки людей знову на чолі з тим самим Кравченком. Вони привезли великі валізи, в яких вірогідно перебувала необхідна для встановлення техніка. Серед людей у цій групі журналісти також упізнали Євгена Олександровича Коноваленка, який регулярно заходить всередину цього департаменту. У 2020 році він подавав декларацію як працівник СБУ.

«Група з великими валізами виїхала з комплексу того ж вечора. Тож її величезні сумки неможливо пояснити потребою відвідати кількагодинний корпоратив. Ця група пересувалась на синьому автомобілі Volkswagen Caddy — такі ж використовує оперативно-технічне забезпечення СБУ», — сказано в розслідуванні.

27 грудня, окрім Bihus.Info, в комплекс заселилися кілька осіб, також пов’язані з Ігорем Кравченком, як випливає з камер безпеки комплексу — для ведення зовнішнього спостереження за редакцією. Після виїзду колективу Bihus.Info з комплексу, ввечері 28 грудня, в більшість номерів, де перебувала редакція, заїхала інша група чоловіків. У цій групі, яка, очевидно, приїжджала забирати приховану техніку, також був щонайменше один з тих, хто раніше відвідував «корпоратив» з Ігорем Кравченком. 1 січня в комплекс повернулася ще одна, уже третя, група.

Редакція вважає, що приховані камери були незаконно встановлені у сауні та щонайменше восьми кімнатах (будинки «Морква», «Вишеньки», «Хата 2», «Хата3»). В будинках, оформлених як стилізовані українські хатинки, приховані камери встановили у вішаки для одягу. Місце під них вирізали і у вішаках, і у стінах. У сауні камеру, найімовірніше, встановили в антресолі. А в інших номерах журналісти й оператори пригадали, що бачили пристрої у стелі, схожі на пожежну сигналізацію, яких пізніше при огляді приміщень не виявилось.

У письмовому коментарі Bihus.Info СБУ проігнорувала питання про те, чи отримувались ухвали суду на встановлення прихованої техніки в спальні кімнати. А також про те, як матеріали телефонного прослуховування та відео з прихованих камер у спальнях опинились на сайтах-сміттярках. Там також зазначили, що огляд комплексу, який вони провели 17 січня, не виявив ознак встановлення прихованої техніки. Того дня СБУ приїжджала в комплекс, аби вилучити сервер, на якому містяться докази щодо тих, хто встановив приховані камери, нагадали журналісти.

В СБУ також не відповіли чітко на запитання, чи існує якесь чинне кримінальне провадження щодо будь-кого із колишніх або нинішніх членів редакційного колективу. Там згадали лише про якесь кримінальне провадження за статтею про наркотики, яке веде поліція і в якому «фігурувала одна з операторів Bihus.Info». Однак СБУ не зазначила ані свою роль в цьому провадженні, ані дати його відкриття і закриття, ані номера. Операторці Bihus.Info не повідомлялось про підозру, її не викликали на допити в жодному провадженні за статтею 307, їй також наразі не повідомляли про здійснення щодо неї негласних слідчих дій, як вимагає стаття 253 КПК.

На тлі цього журналісти нагадали, що деякі з опублікованих раніше телефонних розмов, за даними записаних осіб, відбулися понад рік тому. Опубліковані записи вказують, що прослуховували телефони більше, ніж однієї особи.

Додамо, що 31 січня президент Володимир Зеленський звільнив начальника департаменту захисту національної державності Служби безпеки України Романа Семенченка.

Реакція СБУ

Після виходу розслідування Служба безпеки України оперативно опублікувала коментар, у якому заявила: «Протидія організованій наркозлочинності є одним з напрямів діяльності Служби безпеки України. За наявною у СБУ оперативною інформацією, серед клієнтів дилерів, через яких наркотичні речовини постачалися іншим громадянам, виявилися також, на жаль, окремі співробітники «Bihus.Info». Зокрема, одна з операторів, яка фігурувала у кримінальному провадженні щодо незаконного виробництва, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збуту наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів».

Водночас СБУ нагадала, що після появи в мережі відео з працівниками Bihus.Info відкрила кримінальне провадження щодо незаконного придбання, збуту або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації.

«Проводяться відповідні процесуальні дії. Керівництвом СБУ також прийнято відповідні кадрові рішення щодо Департаменту захисту національної державності та оптимізовано напрями його роботи», — сказано в коментарі СБУ.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності