• Головна
  • Світ
  • Тисячі камер спостереження в Україні передають інформацію в Китай

Тисячі камер спостереження в Україні передають інформацію в Китай

Популярні в Україні камери відеоспостереження Hikvision передають інформацію в Китай, фото Hikvision

Два популярні виробники камер відеоспостереження пов’язані з правлячою в Китаї Комуністичною партією

Сотні тисяч систем відеоспостереження в Україні передають інформацію на сервери в Китай. Йдеться про популярні системи від китайських виробників Hikvision та Dahua, які пов’язані з правлячою в Китаї Комуністичною партією. Це може призводити до потрапляння цієї інформації до Росії, враховуючи відносини між Китаєм та РФ.

Як йдеться в розслідуванні журналістів проєкту «Схеми», опублікованому ввечері 25 січня, найпоширенішими в Україні є камери китайських компаній Hikvision та Dahua. Імпорт продукції обох компаній у США заборонений через «загрозу національній безпеці». Однак пристроями цих виробників, зокрема через порівняно невисоку вартість, масово користуються в усьому світі. В Україні таких камер — сотні тисяч. Їх встановлюють як державні підприємства і приватні компанії, так і прості українці.

Журналісти й фахівці спеціалізованих організацій провели експеримент, який показав, що китайські Hikvision та Dahua, вироблені кількома роками раніше, є більш вразливими. Вони відправляють інформацію на сервери китайського виробника та легше можуть піддаватися хакерським атакам. Камера, вироблена у вересні 2023 року, на відміну від старіших пристроїв, більш захищена. Але вона так само відправляє інформацію на сервери китайського виробника.

«Наші фахівці переконані, що під час використання такого сервісу доступ до камер за необхідності можуть з легкістю отримувати представники виробника. Також, враховуючи відносини Китаю і Росії зараз, це може зумовлювати певні безпекові ризики», — каже виконавчий директор «Лабораторії комп’ютерної криміналістики» Сергій Денисенко.

Як наголошується в розслідуванні, Hikvision та Dahua пов'язані з Комуністичною партією Китаю, тому можуть надавати інформацію державі. Водночас через давню і тісну співпрацю Китаю та Росії існує ризик подальшої передачі даних з китайських пристроїв до РФ.

Щоб захиститися від ймовірного стеження, фахівці радять користуватися пристроями без інтернету, в ізольованій локальній мережі. Але здебільшого це доступно приватному бізнесу чи державним структурам, а не побутовим користувачам.

Раніше журналісти «Схем» також з’ясували, що Росія мала можливість роками стежити за українцями через тисячі камер відеоспостереження з російським програмним забезпеченням TRASSIR/DSSL. Журналісти провели експеримент, який показав, що відео з таких камер із російським програмним забезпеченням, перш ніж з'явитися на телефоні чи комп'ютері споживача, потрапляє на сервери, розташовані у Москві, які належать компаніям, що мають зв'язки з ФСБ Росії. Зрештою, 27 лютого 2022 року доступ до IP-адрес компанії TRASSIR з України заблокували.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності