• Головна
  • Україна
  • Росія використовує на фронті новий тип гранат із забороненим газом

Росія використовує на фронті новий тип гранат із забороненим газом

Представник Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки капітан Андрій Рудик розповів про те, які гранати з отруйним газом використовують росіяни, фото «Арміяінформ»

У грудні 2023 року росіяни на війні в Україні 81 раз використали гранати з отруйними речовинами, а також почали застосовувати новий вид гранат із газом, забороненим Женевським протоколом. Про це в четвер, 25 січня, Представник Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки капітан Андрій Рудик.

Як сказав Рудик на брифінгу в четвер, 25 січня, у грудні вперше зафіксували застосування гранати РГ-Во. Ця граната містить хлорацетофенон — речовину задушливої дії, заборонену Женевським протоколом про застосування на війні задушливих, отруйних або інших подібних газів. У Центрі досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки припускають, що в разі потрапляння в приміщення або бліндаж достатньо 5 хвилин, аби вбити там людей, пише «Арміяінформ».

Зразок, який дослідили фахівці, виготовлений у 2023 році на заводі, який працює ще з часів СРСР. «Таким чином, в 2017 році росія збрехала про виконання взятих на себе зобов’язань відповідно до Конвенції про заборону хімічної зброї 1993 року, згідно з якою мала знищити саму зброю та виробничі потужності, де вона виготовлялася», — наголосив капітан Андрій Рудик.

Він припускає, що нині Росія намагається вивчати реакцію світової спільноти, аби згодом розширити номенклатуру використання хімічної зброї.

Нагадаємо, станом на січень 2024 року з початку повномасштабної війни Росія здійснила 626 атак з використанням хімічних речовин. До грудня 2023 року окупанти використовували гранати К-51 та РГР подразливої дії.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності