• Головна
  • Україна
  • Невідомі стежили за працівниками Bihus.Info й опублікували відео, як вони вживають наркотики

Невідомі стежили за працівниками Bihus.Info й опублікували відео, як вони вживають наркотики

Невідомі стежили за працівниками проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info упродовж кількох місяців, скриншот з відео

Керівник проєкту Денис Бігус звільнив операторів, які вживали наркотики, але в організації скандалу підозрює спецслужби

У вівторок, 16 січня, на YouTube-каналі «Народна правда» з’явилось відео під заголовком «Зворотня сторона Bihus.Info: нюхнули «фєну», закинулись MDMA, курнули трави і погнали розслідувати». Відео поширив однойменний сайт.

До відео увійшли фрагменти телефонних розмов деяких працівників Bihus.Info, які обговорюють можливість придбання наркотиків, а також момент власне їх вживання під час новорічного корпоративу у заміському комплексі. Кадри вживання, ймовірно, були зняті на приховану камеру.

«Вони спеціально виїхали у заміський комплекс за Києвом, бо, як і герої своїх сюжетів, хотіли лишитись непоміченими. Але наші джерела надали відео їх справжніх дорослих розваг. Цікаво, як відреагують на це самі журналісти, які так люблять слідкувати за іншими та робити із себе «святих і принципових», але забувають про свої наркогрішки? Та чи можна після такого довіряти розслідуванням, наприклад, Марії Землянської та інших, якщо вони зроблені під кайфом?» — йдеться у тексті, який «Народна правда» додала до публікації отриманого відео.

Засновник і керівник Bihus.Info Денис Бігус висловився щодо злитого у мережу відео, опублікувавши свій коментар на YouTube-каналі проєкту журналістських розслідувань. Серед іншого, він підтвердив, що на нещодавній новорічний корпоратив, який проводила редакція Bihus.Info, «декілька персонажів (дякувати Богу, не з журналістів), оператори, притягли трави і якоїсь ще х**ні».

У своєму коментарі Бігус також наголосив, що ті працівники, які вживали під час корпоративу наркотики, звільнені.

«Команда усвідомлює всю жесть ситуації. Звісно, прослуховування і спостереження були незаконними, а цілі тих, хто записував, зрозумілі. Та це не є виправданням тому, що ми побачили на відео — а саме вживання заборонених речовин кількома нашими колегами. Ми маємо бути чесними, адже вимагаємо чесності від інших. На жаль, частина команди порушила наші принципи і цінності, наслідком будуть жорсткі кадрові зміни. Така поведінка — вибір дорослих людей, проте за цей вибір у свідомій команді відповідає кожен. Зазначимо також, що у заголовку відео, яке поширюється, крім неприємної правди, є і маніпуляція. Йдеться про буцімто вживання саме журналістами. Це неправда і з самого відео це видно. Сьогодні усі, хто співпрацює з Bihus.Info, здадуть тести на вживання наркотиків. Про результати ми повідомимо глядачів у нашому телеграм-каналі. Приносимо щирі вибачення аудиторії», — йдеться у тексті до відеокоментаря Дениса Бігуса.

Обережно, відео містить ненормативну лексику

У коментарі «Детектору медіа» Бігус припустив, що за командою проєкту журналістських розслідувань вели стеження упродовж кількох місяців. З його слів, на відео, зокрема, опубліковано фрагменти телефонних розмов піврічної давнини.

«Це не історія двох днів, велася тривала робота. У мене питання, наскільки раціонально спецслужби витратили свій ресурс. Я так розумію, що ідіотизм, в який втрапила наша редакція, є продовженням більш масштабного ідіотизму, який у владі розвивають щодо журналістів. Як довго це триває, не знаю, у мене не було можливості стежити за цим. Я прийшов на свій епізод цього «серіалу»», — сказав він.

Бігус також повідомив, що наразі немає підстав стверджувати, що сьогоднішній «злив» слід розцінювати як «покарання» Bihus.Info за якесь конкретне розслідування. «Думаю, що це медалька за сумою наших досягнень», — припустив він.

Журналіст додав, що поки що редакція не ухвалила остаточного рішення, чи буде звертатись до поліції, але Бігус як керівник проєкту не відкидає такої можливості.

Оновлено. 17 січня СБУ відкрила кримінальне провадження через стеження невідомих за працівниками Bihus.Info. Провадження відкрили за ст. 359 Кримінального кодексу України (незаконне придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації).

«На переконання СБУ, прозора і безперешкодна робота незалежних і фахових ЗМІ є важливою умовою розвитку України як демократичної держави. Подібним фактам стеження варто дати правову оцінку, незалежно від того були, чи ні в матеріалах прихованої зйомки оприлюднені факти можливого порушення закону, які стосуються обігу наркотичних речовин. Оцінку цьому можуть дати виключно правоохоронні органи відповідно до своєї підслідності», — сказано в повідомленні СБУ, опублікованому в середу, 17 січня.

Нагадаємо, що ввечері 14 січня невідомі намагалися вдертися до квартири журналіста-розслідувача Юрія Ніколова, який, зокрема, писав про корупцію в Міністерстві оборони. Однак у той момент Ніколова не було вдома, тож чоловіки обклеїли його двері наклейками з образливими написами.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності