• Головна
  • Україна
  • Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні падіння російського літака Іл-76

Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні падіння російського літака Іл-76

Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні падіння російського літака Іл-76

Росіяни заявляють, що в літаку перевозили українських полонених, але ця інформація не підтверджена

Президент України Володимир Зеленський викликав міністра оборони Рустема Умєрова, головнокомандувача Збройних сил Валерія Залужного, начальника Генштабу ЗСУ Сергія Шапталу, начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони Буданова й голову Служби безпеки України Василя Малюка, щоб вони доповіли щодо ситуації з російським літаком Іл-76, який впав у Бєлгородській області Росії вдень 24 січня, та обміном полоненими.

«Очевидно, що росіяни граються із життями українських полонених, із почуттями рідних та з емоціями нашого суспільства. Потрібно встановити всі чіткі факти. Настільки, наскільки це можливо з урахуванням того, що падіння літака сталося на російській території — поза нашим контролем», — наголосив президент у вечірньому зверненні в середу.

Він уточнив, що заслухав головнокомандувача та Генштаб щодо застосування Повітряних сил. «ГУР займається з’ясуванням долі всіх полонених. Служба безпеки України розслідує всі обставини. Я дав доручення міністру закордонних справ України поінформувати партнерів щодо наявних даних в України. Наша держава буде наполягати на міжнародному розслідуванні», — сказав Володимир Зеленський.

Нагадаємо, вдень у середу в мережі з’явилася інформація про те, що поблизу російського Бєлгорода впав військово-транспортний літак Іл-76. Пізніше російське Міноборони заявило, що на борту Іл-76 були українські полонені, які летіли на обмін. У ГУР зазначили, що, згідно з твердженнями росіян, обмін не відбувся саме через збиття Іл-76.

Росіяни заявляли про загибель 74 людей, 63 з яких — нібито українські військовополонені. Водночас фото або відеодокази, які б свідчили про таку кількість жертв — відсутні. Натомість журналісти довели, що Екіпаж літака належав до 117-го військово-транспортного авіаційного полку із дислокацією в Оренбурзі. Як зауважувала раніше українська розвідка, військовослужбовці 117-го окремого транспортного авіаційного полку доставляють зброю та боєприпаси для вбивства мирних громадян України.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності