• Головна
  • Війна
  • ГУР не знає, чи були на борту збитого російського літака Іл-76 українські полонені

ГУР не знає, чи були на борту збитого російського літака Іл-76 українські полонені

ГУР не знає, чи були на борту збитого російського літака Іл-76 українські полонені

Російський військово-транспортний літак Іл-76 24 січня впав поблизу Бєлгорода

ГУР офіційно підтвердило, що у середу, 24 січня, мав відбутися обмін військовополоненими між Україною та Росією, однак цього не сталося. Вдень у мережі з’явилася інформація про те, що поблизу російського Бєлгорода впав військово-транспортний літак Іл-76. Пізніше російське Міноборони заявило, що на борту Іл-76 були українські полонені, які летіли на обмін.

У ГУР зазначили, що, згідно з твердженнями росіян, обмін не відбувся саме через збиття Іл-76. “Наразі ми не маємо достовірної та вичерпної інформації з приводу того, хто саме перебував на борту літака та в якій кількості”, — написали в українській розвідці.

У пресслужбі ГУР пояснили, що Україна виконала всі домовленості для підготовки обміну, російських полонених вчасно привезли на обумовлену точку для обміну.

“Безпеку ж наших Захисників, згідно домовленостей, повинна була забезпечити російська сторона. Водночас, українську сторону не було поставлено до відома про необхідність забезпечення безпеки повітряного простору в районі міста Бєлгород у визначений період часу, як неодноразово робилось в минулому”, — повідомили у ГУР.

Україна не була проінформована про кількість транспорту, маршрути та форми доставлення полонених. Відомо, що доставка полонених відбувається авіаційним, залізничним та автомобільним транспортом. У ГУР МО припускають, що це може свідчити про навмисні дії Росії, направлені на створення загрози життю та безпеки полонених.

“Посадка транспортного літака в 30-кілометровій зоні ведення бойових дій не може бути безпечною і в будь-якому разі має обговорюватися обома сторонами, адже в іншому випадку це наражає на небезпеку весь процес обміну. Виходячи з цього, мова може йти про сплановані та навмисні дії РФ з метою дестабілізації ситуації в Україні та послаблення міжнародної підтримки нашої держави”, — написали у розвідці.

Що відомо про збиття Іл-76

Вранці 24 січня російські Telegram-канали почали поширювати інформацію про те, що поблизу Бєлгорода розбився військово-транспортний літак Іл-76. Російське Міноборони заявило, що на борту літака перебувало 63 українських військовополонених, яких планували обміняти.

“Українська правда” з посиланням на джерела у Силах оборони повідомила, що “збиття російського Іл-76 — це робота ЗСУ”. За їхніми даними, літак перевозив ракети до комплексів С-300, якими росіяни обстрілюють Харківщину. Пізніше інше джерело УП не підтвердило інформацію про збиття літака українськими військовими. Міноборони України у коментарі “Суспільному” заявило, що у відомстві наразі не можуть підтвердити, що літак уразили українські Сили оборони, оскільки “ще з’ясовують інформацію”.

Російські пропагандисти також опублікували список імен нібито загиблих українських полонених. Однак деяких українських військових, яких згадують у цьому списку, раніше вже повернули додому.

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими повідомив, що профільні структури наразі збирають та аналізують всю необхідну інформацію. Генеральний штаб ЗСУ на тлі заяв про збиття Іл-76 заявив, що “ЗСУ будуть і надалі вживати заходів зі знищення засобів доставки, контролю за повітряним простором для знищення терористичної загрози, в тому числі на Бєлгородсько-Харківському напрямку”.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності