У Запоріжжі СБУ знешкодила банду рекетирів

Фото СБУ

Рекетири викрадали людей та вимагали від них виплатити неіснуючі борги

Служба безпеки України спільно з поліцією нейтралізувала злочинне угруповання, яке тероризувало мешканців Запоріжжя. Організував банду кримінальний авторитет, який понад 20 років відсидів у в’язниці за особливо тяжкі злочини.

Як повідомила СБУ в четвер, 18 січня, учасники банди створювали штучні конфліктні ситуації, після чого вимагали від потерпілих гроші за «мирне» врегулювання спору. В багатьох випадках одноразовий «платіж» переростав у щомісячну «данину». У разі відмови платити учасникам банди, рекетири викрадали своїх жертв та відвозили їх до покинутої будівлі. Там, за словами правоохоронців, злочинці жорстоко били людей та погрожували їм «повільною» смертю.

Один із таких випадків описали у запорізькій поліції. Як йдеться у повідомленні, 12 січня кримінальний авторитет разом зі своїми спільниками напав на потерпілого. Під погрозою ножа й телескопічної бити потерпілого силою вивезли у занедбаний будинок на території парку «Дубовий Гай». Упродовж певного часу вони били чоловіка, вимагаючи 30 тисяч гривень. Того ж дня кримінального авторитета та його спільників затримали.

«Банду організував запорізький кримінальний авторитет, який понад 20 років провів у тюрмі за особливо тяжкі злочини, у тому числі розбій та викрадення людей. До складу угруповання він залучив понад десять осіб, більшість з яких вже неодноразово відбувала покарання за нанесення тілесних ушкоджень та вимагання. Застосовуючи розбійні напади на громадян, зловмисники намагались поширити свій злочинний вплив на територію міста та інші райони області», — заявили в СБУ.

У поліції своєю чергою уточнили, що кримінальний авторитет наразі є обвинуваченим у кількох справах щодо викрадення людини, вимагання, поширення злочинного впливу тощо. Як тільки йому був змінений запобіжний захід на захід, не пов'язаний з позбавленням волі, він одразу сформував групу для продовження злочинної діяльності.

Під час обшуків у помешканнях рекетирів правоохоронці вилучили зброю, наркотики та гроші, одержані злочинним шляхом. Наразі організатору банди і двом його спільникам повідомили про підозру у:

  • вимаганні, вчиненому організованою групою в умовах воєнного стану;
  • незаконному позбавленні волі або викраденні людини;
  • розбої.

Крім того вирішується питання щодо додаткової кваліфікації злочинних дій лідера банди за незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами або вибуховими речовинами. Затримані перебувають під вартою.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності