• Головна
  • Україна
  • СБУ викрила підприємців, які хотіли вкрасти з бюджету 1,3 млрд грн

СБУ викрила підприємців, які хотіли вкрасти з бюджету 1,3 млрд грн

СБУ викрила підприємців, які хотіли вкрасти з бюджету 1,3 млрд грн

Для цього вони фіктивно працевлаштовували неповносправних осіб

СБУ викрила зловмисників, які намагалися вкрасти з державного бюджету України понад 1,3 млрд грн. Про це йдеться у повідомленні Служби безпеки від 10 січня.

Організатором схеми виявився киянин, який фіктивно працевлаштовував осіб з інвалідністю у 15 власних підприємствах у Київській, Вінницькій та Черкаській областях. Насправді вони там не працювали й жодної роботи не виконували. Однак органам контролю підприємці звітували, що люди з інвалідністю складають більш ніж половину штатної чисельності персоналу компаній, що давало їм змогу оформляти податкові пільги та отримати від держави компенсацію у вигляді відшкодування ПДВ.

Кошти, які вони незаконно одержали з держбюджету, легалізовувалися. Наразі правоохоронці вважають, що зловмисники привласнили більш ніж 200 млн грн і надалі мали намір отримати ще понад 1 млрд грн. Під час 24 обшуків у домівках і на робочих місцях зловмисників правоохоронці вилучили ⁠мобільні телефони та комп’ютери, які підтверджують спроби незаконного відшкодування ПДВ.

Триває слідство за двома статтями Кримінального кодексу України: ⁠ ⁠ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) і ⁠ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем). Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності