• Головна
  • Україна
  • Судді на Одещині за хабарі допомагали ухилянтам виїжджати за кордон, залишаючи за ними опіку над дітьми

Судді на Одещині за хабарі допомагали ухилянтам виїжджати за кордон, залишаючи за ними опіку над дітьми

Судді на Одещині за хабарі допомагали ухилянтам виїжджати за кордон, залишаючи за ними опіку над дітьми

За рік зловмисники заробили на схемі майже 3 млн доларів

В Одеській області судді одного з районних судів за винагороду допомагав ухилянтам виїхати за кордон. Послуга коштувала 3,5 тис. доларів. За час дії схеми, порушники встигли “допомогли“ понад тисячі військовозобов’язаних, повідомила пресслужба СБУ у вівторок, 9 січня.

За даними правоохоронців, схема допомоги ухилянтам діяла у Білгород-Дністровському міськрайонному суді Одеської області ще з квітня 2022 року. За певну винагороду судді приймали рішення, які допомагали чоловікам призовного віку уникнути мобілізації. В СБУ зазначили, що за схемою, коли чоловіки подавали на розлучення, судді “фіктивно визначали місце проживання неповнолітніх дітей за чоловіками”. Таким чином чоловіки призовного віку могли не просто ухилитися від мобілізації, а й виїхати за кордон.

“Для реалізації схеми фігуранти залучили адвоката, який займався пошуком клієнтів, а також виступав у ролі посередника для зустрічі з ними та передачі неправомірної вигоди”, — додали в СБУ. Потенційних “клієнтів“ шукали, розміщуючи оголошення в соціальних мережах, зокрема у Facebook, Instagram, Telegram та TikTok.

Як пишуть журналісти NGL Media, до схеми були причетні четверо суддів — колишній голова Олександр Боярський, якого до того ж підозрюють у шахрайстві, Сергій Савицький, Валентин Заверюха та Юлія Шевчук. Лише за 2023 рік вони ухвалили 853 рішення про те, щоб залишити опіку за дітьми чоловікові, що становить 30% від схожих рішень по всій Україні. В СБУ ж зазначають, що за весь період дії схеми таких рішень ухвалили понад 1000. Коштувала така “послуга“ у Білгород-Дністровському міськрайонному суді від 3,5 тис. доларів. Винагороду клієнти передавали адвокатам за договором про надання правової допомоги, а вже адвокати передавали гроші суддям. Лише за 2023 рік зловмисники заробили на схемі майже 3 млн доларів.

Правоохоронці зафіксували отримання хабаря одним із чотирьох суддів та повідомили йому про підозру. Попередньо за отримання хабаря йому загрожує до 10 років ув’язнення з конфіскацією майна. Наразі триває досудове розслідування, СБУ та НАБУ працюють над тим, щоб притягнути до відповідальності усіх причетних до схеми осіб.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності