• Головна
  • Україна
  • Росія створила батальйон з військовополонених українців і відправила його на передову

Росія створила батальйон з військовополонених українців і відправила його на передову

Росіяни відправляють на війну проти України українських військовополонених, фото ілюстративне

Росія офіційно розгорнула батальйон, сформований з українських військовополонених, на передовій в Україні, далі підтверджуючи «численні явні порушення» Женевської конвенції про військовополонених, пише у своєму новому звіті американський Інститут вивчення війни (ISW).

Як йдеться у звіті, російські державні видання «РИА Новости» і «Россия-1» повідомили 28 грудня, що солдати з батальйону «Богдан Хмельницький», сформованого з українських військовополонених і підпорядкованого формуванню «Каскад» так званого МВС «ДНР», брали участь у своїй першій бойовій сутичці проти українських військ поблизу Урожайного на заході Донецької області.

27 жовтня російські ЗМІ заявляли, що в батальйон нібито залучили близько 70 українських військовополонених, яких утримували у виправних колоніях у Росії. «ISW продовжує вважати, що використання українських військовополонених у батальйоні «Богдан Хмельницький» є ймовірним порушенням Женевської конвенції про військовополонених, яка забороняє їх використання у військовій діяльності на боці сторони, яка їх захопила, і зазначає, що «жоден військовополонений не може бути відправлений у місця, де він може зазнати впливу бойових дій», і не повинен «бути використаний на роботах, які є нездоровими або небезпечними за характером», — наголошується в повідомленні.

Влада України наразі не коментувала ці повідомлення. Але в листопаді, коли ISW писав, що Росія сформувала батальйон з українських військовополонених і скоро відправить їх на фронт, в офісі українського омбудсмена заявили, що цю інформацію перевіряють. Олександр Кононенко – представник Уповноваженого з прав людини в системі органів сектору безпеки й оборони, який в Офісі омбудсмена опікується напрямком полонених, заявив в ефірі «Громадського радіо», що «якщо будуть ці факти підтверджені, ми, безумовно, будемо інформувати відповідні правові міжнародні установи й організації, і цей факт не залишимо поза увагою», пише «Радіо Свобода».

Нагадаємо, що Росія регулярно порушує конвенції, які захищають права військовополонених. Зокрема, окупанти можуть прикриватися українськими полоненими як живим щитом або публічно їх розстрілювати чи судити.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності