• Головна
  • Україна
  • Нідерланди почали готувати до відправки в Україну перші винищувачі F-16

Нідерланди почали готувати до відправки в Україну перші винищувачі F-16

Україна отримає від Нідерландів 18 винищувачів F-16

Прем’єр Нідерландів заявив, що до відправки в Україну готують 18 винищувачів

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що його країна почала готувати до відправки в Україну перші 18 винищувачів F-16. Цю інформацію також підтвердив президент України Володимир Зеленський.

«Я розмовляв з прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте, щоб подякувати нідерландському уряду за його рішення розпочати підготовку перших 18 винищувачів F-16 для їхньої доставки в Україну», — написав Зеленський у Twitter у п’ятницю, 22 грудня.

Як уточнив Рютте, постачання F-16 є одним з найважливіших елементів досягнутих домовленостей щодо військової підтримки України. Він зазначив, що, крім дозволу на експорт, для того, щоб постачання відбулося, потрібно виконати низку інших критеріїв, включаючи вимоги до персоналу та інфраструктури.

«Це рішення підтверджує незмінну відданість Нідерландів наданню Україні підтримки, необхідної для реагування на російську агресію, яка триває», — наголосив прем’єр-міністр Нідерландів.

Президент України додав, що також подякував Нідерландам за активну підтримку початку переговорів про вступ України до ЄС і наголосив на важливості якнайшвидшого надання Україні довгострокової допомоги ЄС у розмірі 50 млрд євро.

«Ми обговорили розвиток подій на фронті, ситуацію в Чорному морі та поточні військові потреби України, включаючи артилерію, безпілотники та протиповітряну оборону. Ми домовилися продовжити нашу спільну роботу над гарантіями безпеки відповідно до Вільнюської декларації G7. Ми також обговорили наступну зустріч «Формули миру» та зусилля з подальшої консолідації міжнародної підтримки українського бачення справедливого миру», — додав Зеленський.

Нагадаємо, що Нідерланди спільно з Данією пообіцяли надати Україні перші винищувачі F-16 наступного року.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності