• Головна
  • Україна
  • Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру вивели зі структури Офісу генпрокурора

Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру вивели зі структури Офісу генпрокурора

Спеціалізована антикорупційна прокуратура більше не входитиме до Офісу генпрокурора, фото «Судово-юридичної газети»

Верховна Рада ухвалила закон про посилення незалежності САП

Верховна Рада на засіданні в п’ятницю, 8 грудня, ухвалила в цілому законопроєкт про зміни до законодавства щодо посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. За відповідний законопроєкт №10060 проголосували 298 депутатів, повідомили кілька народних депутатів у своїх соцмережах.

Цим документом САП виводять зі структури Офісу генерального прокурора та організовують в окремий орган прокуратури. Також законопроєкт передбачає:

  • вдосконалення процедури конкурсного відбору на адміністративні посади в САП та посади прокурорів;
  • створення окремої процедури дисциплінарних проваджень щодо прокурорів САП;
  • визначення механізму підзвітності керівництва САП, яке ґрунтується на оцінці ефективності діяльності САП.

Також законопроєкт скасовує правки щодо терміну розслідування до вручення підозри. На період воєнного стану було встановлено термін 30 місяців для розслідування до вручення підозри, тепер ці обмеження скасовані, і розслідування може тривати безстроково. За словами народної депутатки Ірини Геращенко, таку вимогу озвучували міжнародні партнери України.

Як уточнив нардеп Ярослав Железняк, закон також «дуже частково» скасовує «правки Лозового». Їх ухвалили народні депутати минулого скликання, порушивши регламент. Ці правки стосуються строків досудового розслідування, призначення та проведення експертизи, можливості оскаржувати повідомлення про підозру тощо.

Як наголосили в «Центрі протидії корупції», правоохоронний комітет парламенту залишив у законопроєкті ключову норму «правок Лозового» – п.10 ч.1 ст. 284 КПК. Без її скасування, як зазначили в ЦПК, інші зміни «просто не мають жодного сенсу». Зазначимо, що саме через ці правки вже закрили кілька важливих резонансних корупційних справ: наприклад, щодо «Роттердам+» та одеського бізнесмена Вадима Альперіна, якого називають «королем контрабанди».

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності