• Головна
  • Україна
  • Президент Сербії не планує зупиняти постачання боєприпасів Україні через посередників

Президент Сербії не планує зупиняти постачання боєприпасів Україні через посередників

Президент Сербії не планує зупиняти постачання боєприпасів Україні через посередників

Сербія балансує між Росією та країнами Заходу, проте приєдналася до всіх резолюцій ООН, які засуджують повномасштабне вторгнення в Україну

Президент Сербії Александар Вучич заявив, що не проти, аби його країна продавала боєприпаси посередникам, які потім передають їх Україні.

Про це він сказав в інтерв’ю Financial Times, пише hromadske.ua

Вучич зазначив, що йому відомо з повідомлення уряду США про відправлення сербських боєприпасів в Україну через посередників, але він не планує зупиняти це.

«Чи можливо, що це відбувається? У мене немає сумнівів, що це може статися. Яка альтернатива? Не виробляти й не продавати?» — запитав сербський президент.

На запитання журналіста, чи це навмисний крок, щоб заручитися підтримкою західних країн, Вучич відповів, що Белград прагне діяти «нейтрально».

Він нагадав, що Сербія балансує між Росією та країнами Заходу, проте приєдналася до всіх резолюцій ООН, які засуджують повномасштабне вторгнення в Україну.

Крім того, Сербія долучилася до заборон на реекспорт до Росії технології подвійного призначення.

«Ми не будемо хабом для реекспорту чогось до Росії» — запевнив Вучич.

Він також зізнався, що часи, коли він розмовляв з президентом РФ Володимиром Путіним кожні три місяці, минули. За його словами, він вже рік не контактує з Кремлем, але приймає відвідувачів з Москви.

Водночас Financial Times припускає, що на позицію Вучича вплинуло рішення США, НАТО та ЄС підтримали Сербію у нещодавньому спалаху напруженості на півночі частково визнаного Косова.

Додамо, президент Сербії Александар Вучич неодноразово заявляв, що Белград не підтримує вторгнення Росії в Україну, а окуповані Крим, Донецьку та Луганську області вважає частиною України. Проте він виступав проти того, щоб його країна запроваджувала санкції проти РФ.

Однак уже в лютому цього року припустив, що Сербії через тиск Заходу якоїсь миті доведеться запровадити санкції проти Росії, хоч він «не в захваті» від цієї ідеї. Раніше Вучич скаржився, що через санкції ЄС щодо російської нафти Сербія втрачатиме 600 мільйонів доларів на рік. У березні деякі російські медіа й Telegram-канали повідомили про нібито постачання Сербією до України через Туреччину та Словаччину 3,5 тисячі ракет компанії Krušik для систем «Град» радянського виробництва. Однак у МЗС Сербії тоді заперечили цю інформацію. Виробник ракет теж заперечив надання Україні своєї продукції.

Нагадаємо, Сербія не визнала результатів «референдумів» на окупованих територіях України. А також громадянина Сербії, 31-річного Владо Станіча, ув’язнили на рік за те, що він брав участь у війні проти України на боці Росії у 2015 році.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності