Ще один диктатор поруч: чи є Угорщина загрозою для України

Ще один диктатор поруч: чи є Угорщина загрозою для України

Сьогодні понад 2 мільйони угорців живуть за кордоном, з них близько 130 000 в Україні

Авторитарний угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан, відомий придушенням політичної опозиції та використанням своєї національної преси як власного рупора, наполягає на тому, що українці, які розмовляють угорською мовою, потребують захисту та фінансової допомоги. Тому Орбан дозволяє своєму уряду незаконно видавати паспорти українським громадянам.

Про це пише The Washington Post.

Жителі прикордонних міст отримують новини з угорського телебачення, почуваються не ближче до Києва, ніж до Будапешта, і обурюються, що українська влада зносить пам’ятники їхньої спадщини. Звучить як дублювання російського впливу на сході України, але фактично, схожу модель відносин Угорщина створює на заході України.

Чому Угорщина підтримує росію

Напруженість між Україною та Угорщиною, які мають спільний кордон протяжністю 85 миль, навряд чи досягає такого масштабу, як конфлікт України з росією. Але прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан є ще одним проблемним сусідом для Києва: він підтримує теплі стосунки з президентом росії владіміром путіним, неодноразово перешкоджав санкціям Європейського Союзу проти москви та наполягає на тому, що на Україну потрібно тиснути, аби примусити її до перемовин з кремлем.

Крім того, Угорщина є частиною НАТО, але Орбан відмовився дозволити транспортувати західну зброю через територію Угорщини. Він, мабуть, і є найслабшою ланкою в спробах зберегти міжнародну підтримку України, що дає йому важелі впливу в Києві, Брюсселі та Вашингтоні.

Андраш Рац, експерт з питань Угорщини та росії у Німецькій раді з міжнародних відносин, сказав, що причина проста: Угорщина, що не має виходу до моря, залежить від дешевої російської нафти та газу, що, у свою чергу, дозволяє Орбану підтримувати низькі ціни на енергоносії та отримувати голоси виборців.

«Те, що ми бачили від Віктора Орбана з лютого, було мотивовано внутрішньополітичними міркуваннями. Якщо ви хочете підсумувати: це не для того, щоб дратувати росіян, не для того, щоб дати їм привід для того, щоб перекрити потік газу чи нафти». Якби вони це зробили, це було б економічною катастрофою для Угорщини», — сказав Рац.

Риторика Орбана щодо України

Протягом війни відносини Орбана з президентом України Володимиром Зеленським погіршилися. Ці двоє публічно посварилися, адже Зеленський звинуватив угорця в бездушній байдужості до страждань українців. Натомість Орбан ці звинувачення заперечує.

Угорщина надала притулок понад мільйону українських біженців та передала Україні гуманітарну допомогу на сотні мільйонів доларів. Але Орбан, прихильник «неліберальної християнської демократії» і герой ультраправих популістів, культивує власну марку реваншистського угорського націоналізму і навіть висловив підозру, що одного дня він може спробувати повернути угорські землі в Україні. Так, минулого місяця Орбана сфотографували на футбольному матчі в шарфі з відбитком історичної карти Угорщини, яка включала частини України та інших сусідніх країн. Українські чиновники викликали посла Угорщини в Києві для пояснень і оприлюднили заяву, в якій поскаржилися, що дії Орбана «не сприяли розвитку добросусідських відносин».

Ще раніше, у березні, через місяць після повномасштабного вторгнення, напруженість зросла, коли Зеленський вилаяв Орбана за його небажання запровадити санкції, навіть коли росія знищила місто Маріуполь.

«Слухай, Вікторе, ти знаєш, що відбувається в Маріуполі? А ви вагаєтесь, вводити санкції чи ні? А ви вагаєтеся, торгувати з росією чи ні? Немає часу вагатися. Пора вже вирішувати», — сказав Зеленський у відеозверненні.

На національних виборах у квітні, після того, як Орбан балотувався на платформі невтручання у війну — і переміг з великим відривом — Орбан назвав Зеленського «супротивником» разом із «брюссельськими бюрократами», «імперією Сороса» та «міжнародним мейнстрімом».

У листопаді президентка Угорщини Каталін Новак, членкиня партії Орбана «Фідес», відвідала Київ на знак підтримки. Але того ж місяця Угорщина тимчасово заблокувала наміри ЄС затвердити близько 19 мільярдів доларів екстрених позик для України. Будапешт так само загальмував ЄС у бойкоті російської нафти. Втім у Twitter Орбан заявив, що це «фейкові новини», адже він хоче допомагати Україні, але що кредити повинні надаватися кожною країною на двосторонньому рівні, а не від ЄС. Ну а зовсім нещодавно Орбан заявив, що «більшу частину Європи» було «втягнуто» у війну, і повторив свої заклики до України вести переговори з росією.

Претензії угорців на Закарпатті

Після Першої світової війни Будапешт втратив майже дві третини території. Сьогодні понад 2 мільйони угорців живуть за кордоном, з них близько 130 000 в Україні. Більшість мешкає на Закарпатті, переважно сільській місцевості на західному схилі Карпатських гір, що робить їх незначною меншиною серед 1,3 мільйона жителів регіону — і невеликою кількістю порівняно з 4 мільйонами або більше етнічних росіян, які проживали на сході України до 2014 року.

І все ж, незважаючи на невелику кількість етнічних угорців, регіон став осередком напруженості між Києвом і Будапештом. Так, захист і підтримка угорських громад були центральними елементами влади Орбана. Водночас близько 40% українців вважають Угорщину «ворожою державою» на третьому місці після росії та Білорусі, про це свідчать результати жовтневого опитування української соціологічної компанії «Рейтинг».

На Закарпатті це невдоволення може бути відвертим. Зокрема, у жовтні чиновники в Мукачеві, розташованому за пів години їзди від угорського кордону, відомому угорською як Мункач, демонтували велику статую турула — соколоподібного птаха з угорської міфології. Статуя із темної латуні мала розмах крил близько 15 футів, важила близько тонни, і з 2008 року вона стояла на вершині вежі в замку Паланок — величній фортеці, де колись жила угорська знать. Це був символ угорського минулого Закарпаття та нагадування про колись теплі зв’язки між Будапештом і Києвом.

Однак на його місці нині височіє масивний тризуб — державний символ України. Мукачівці запевняють, що невдовзі пам’ятник зроблять частиною музейної експозиції історії Закарпаття. Але він ніколи більше не буде займати чільне місце в місті, кажуть вони.

«Має бути тільки українська символіка. Закарпаття – це українська земля – вона була, є і буде. Це послання уряду Угорщини», — сказав мер Мукачева Андрій Балога.

Натомість міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто назвав інцидент «непотрібною провокацією» та викликав главу Посольства України для пояснень.

«Вони просто плюнули в душу кожного угорця», — сказав Шандор Шпенік, голова Українсько-угорського демократичного об’єднання в Ужгороді.

Дехто навіть вважає, що демонтаж турула все ще може стати точкою спалаху в майбутньому, якщо угорські офіційні особи або ультраправі групи вирішать заговорити про це. Наразі це підкреслює крихкі стосунки між Києвом і Будапештом — такі, які можуть зіпсуватися вчинком місцевого чиновника чи вибором президентом шарфа. Це також підкреслює завдання Зеленського щодо збереження єдності в етнічно, релігійно та політично різноманітній країні.

«Я справді боюся, що це може бути використано як політичне питання», — сказав Дмитро Тужанський, директор Інституту центральноєвропейської стратегії в Ужгороді та експерт з українсько-угорських відносин.

Як живуть прикордонні населені пункти на Закарпатті

У селі Ратівці, що за дев’ять миль від угорського кордону, багато з 1 300 мешканців майже не розмовляють українською мовою. Новини вони отримують переважно з угорських джерел, тому війна може здаватися їм далекою. Місцеві угорці кажуть, що Закарпаття переживає знеструмлення, але здебільшого його не зачепили російські обстріли. Лояльність локальна — до свого села, регіону та етнічної приналежності.

«Ми на Закарпатті — війна в Україні», — каже Моніка, яка говорила з журналістами за умови, що буде використовуватися лише її ім’я, оскільки вона обговорювала політично гострі теми.

Будапешт надає велику фінансову підтримку угорським громадам і підприємствам у сусідніх країнах. Але багато українців сприймають це як втручання у внутрішні справи країни. Водночас мер міста Берегове, найбільшого міста етнічних угорців Закарпаття, Золтан Баб’як каже, що потрібна допомога Будапешта, щоб поповнити його бюджет, який відчуває брак грошей. Він також запевняє, що угорська культура не зникне із Закарпаття — місця, де угорці проживали близько тисячі років. Баб’як зазначив, що десятки тисяч етнічних угорців покинули регіон у пошуках роботи.

Крім того, Будапешт видав паспорти понад мільйону етнічних угорців, які проживають за кордоном, і вони виявилися надійним виборчим блоком для Орбана. Але подвійне громадянство в Україні заборонено. Так, у 2018 році українські чиновники вислали консула Угорщини на Закарпатті та розпочали розслідування за «державну зраду» після того, як у мережу потрапило відео, як консул видає паспорти в Береговому.

Водночас влада Будапешта звинувачує Київ в обмеженні прав етнічних угорців та примушуванні їх до асиміляції, посилаючись на мовний закон від 2017 року, який зобов’язує більше використовувати українську. Створений для боротьби з впливом росії, закон також обмежив навчання в школах іншими мовами, як-от угорською.

«Угорців штучно витісняють із Закарпаття», — каже Янош Хедер, пастор Угорської реформатської церкви в Ужгороді, родина якого проживає в регіоні понад 500 років.

Через мовне питання Угорщина заблокувала участь України в зустрічі міністрів закордонних справ НАТО в Бухаресті минулого місяця. Сійярто у Facebook зазначив, що «поки Україна не поверне права закарпатським угорцям», Будапешт продовжуватиме блокувати такі зустрічі з Україною. Натомість Орбан заявив, що виступає проти військової допомоги Україні частково через турботу про угорців, які проживають в Україні. За його словами, жоден угорець не повинен опинитися «між українським ковадлом і російською кувалдою».

Але багато угорських українців підтримують військові дії. Новак, президентка Угорщини, сказала, що 500 членів угорської громади «пролили свою кров на фронті — втратили життя або отримали поранення».

30-річний Крістіан Шкіряк виріс на Закарпатті, розмовляючи угорською мовою. Коли росія вторглася, він і його родина жили в Бучі, передмісті Києва, яке стало відомим у всьому світі через російські звірства. Родині вдалося втекли за дві години до прибуття росіян. Тепер, повернувшись на Закарпаття, Крістіан каже, що почувається однаково і угорцем, і українцем.

«Я виріс в угорській культурі, я люблю традиції, люблю історію. Мені подобається все в Угорщині. Але я не люблю цю Угорщину, Угорщину Орбана», — каже етнічний угорець.

Нагадаємо, Європейська комісія затримає 22 мільярди євро з фондів згуртування ЄС для Угорщини, доки країна не повернеться до демократичних реформ. Зокрема, угорський уряд повинен виконати умови, пов’язані з незалежністю судової системи, академічними свободами та правами ЛГБТ. Втім найбільші країни ЄС простягають руку допомоги уряду Угорщини в суперечці з Брюсселем щодо порушення верховенства права. Зокрема Франція, Німеччина та Італія очолюють групу з близько 12 урядів, які закликають Європейську комісію переглянути своє рішення

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності