Старі чвари між Україною та Угорщиною припиняються — Орбан

Старі чвари між Україною та Угорщиною припиняються — Орбан

Українці захищають свою країну та її суверенітет.

Про це заявив прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан в інтерв’ю «Budapestester Zeitung», пише TVN24.

Він підкреслив, що з нападом росії «старі національні чвари» між Угорщиною та Україною «ось-ось зникнуть».

Орбан також торкнувся питання фондів ЄС, запевнивши, що його країна віддана співпраці.

«Якщо Єврокомісія попросить нас зробити щось, що не суперечить інтересам Угорщини, ми це реалізуємо», сказав він.

«Я хотів би прояснити, що Росія хоче змусити змінити статус-кво в Україні силою і проти міжнародного права. Українці захищаються від цього, захищаючи свою країну та її суверенітет», заявив прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан в інтерв'ю для «Budapestester Zeitung».

Водночас він додав, що небезпека перекидання конфлікту на країни Євросоюзу зростає з кожним днем.

За словами голови угорського уряду, НАТО ставиться до війни в Україні обережніше, ніж ЄС, який фінансово підтримує Київ і планує навчати українських військових.

Наприклад, Північноатлантичний альянс не постачає Україні зброю. Це роблять окремі члени, але не сама НАТО.

«Це дивно, тому що Євросоюз наражається на набагато більшу небезпеку», — додав він.

«На даний момент ЄС некритично приймає позицію США. Американські інтереси просто трактуються як європейські», сказав Орбан, стверджуючи, що Вашингтон виходить переможцем із війни в Україні, а Брюссель програв.

Він також оцінив, що це нещастя, що Ангела Меркель «пішла з посади саме тоді, коли ситуація в Україні знову загострилася», оскільки її досвід дуже допоміг би перед лицем конфлікту.

За словами Орбана, Сполучені Штати мають слабшого лідера, ніж раніше. Він сподівався, що Дональд Трамп і Біньямін Нетаньяху, яких він назвав «сильними державними діячами», повернуться до влади в США та Ізраїлі відповідно.

«Одне можна сказати напевно: якби Дональд Трамп все ще був президентом США 24 лютого, цієї війни не було б», — оцінив Орбан.

«На Україну напали. У такій ситуації старі національні чвари здаються», — сказав політик у контексті ситуації з угорською меншиною в Україні.

Водночас він додав, що після закінчення війни Угорщина хотіла б підписати з Києвом всеосяжну угоду про співпрацю.

«Одним із елементів цієї угоди було б гарантування прав угорської меншини, яка проживає в Україні», — сказав прем'єр журналісту «Budapestester Zeitung».

Він також заявив, що, на його думку, українсько-російськими переговорами війна не закінчиться.

За його словами, для її припинення потрібні американсько-російські переговори, але цього не станеться, поки обидві сторони не захочуть миру.

Щодо призупинення виплат коштів ЄС Орбан сказав, що «це суто політична справа», але Угорщина прагне до співпраці.

«Тож якщо Єврокомісія попросить нас зробити щось, що не суперечить інтересам Угорщини, ми це реалізуємо», — сказав прем’єр-міністр Угорщини, який очікує, що кошти ЄС для Угорщини будуть виділені до кінця року.

Водночас він додав, що, на його думку, навіть після виконання Будапештом усіх постулатів Єврокомісії все одно з’являться нові.

Нагадаємо, в серпні міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що Угорщина не підтримує запровадження візових обмежень для громадян рф чи ускладнення процедури видачі віз росіянам.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності