Угорщина готова пропустити зброю для ЗСУ

Угорщина готова пропустити зброю для ЗСУ

Заступник голови угорського МЗС підтвердив, що країна готова пропускати військову допомогу для України

Уряд Угорщини готовий переглянути свою позицію стосовно російсько-української війни. Якщо раніше країна декларувала повний нейтралітет, то зараз готова пропускати через свою територію допомогу Україні, зокрема й військову.

Як інформує пресслужба Львівської міської ради, про це 19 липня під час зустрічі з Львівським міським головою Андрієм Садовим заявив заступник Міністра зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Левенте Мадяр.

Раніше офіційний Будапешт заперечував постачання західної зброї Україні, аргументуючи це небезпекою російських обстрілів етнічних угорців, які проживають на Закарпатті. Проте під час зустрічі з очільником Львова заступник голови угорського МЗС Левенте Мадяр запевнив, що треті країни можуть користуватися територією Угорщини для постачання зброї в Україну.

“Ми вражені подіями, які тут відбуваються, ми дійсно співчуваємо вам. За останні 200 років ми з росією воювали тричі. Ці війни були не на життя, а на смерть. На відміну від багатьох західних партнерів, ми на собі відчули, що це таке протистояння цій величезній східній державі. При цьому, сама Угорщина не постачатиме своєї зброї — це наша стратегічна позиція. Однак треті країни можуть користуватися нашою територією”, — сказав посадовець.

Окрім цього, посадовець повідомив, що Угорщина готова прийняти українських дітей у свої санаторії і табори. Також делегація сусідньої країни запропонувала допомогу у лікуванні цивільних та військових у своїх медзакладах та запевнила в готовності надати 1000 стипендій для українців в Угорщині.

Нагадаємо, від початку повномасштабного російського вторгнення позиція Угорщини у протистоянні України ворожій навалі була неоднозначною. З одного боку, ще 1 березня країна підтримала прискорений вступ України до Європейського Союзу. Угорщина прийняла українських біженців та надала гуманітарну допомогу нашій державі. Крім того, угорський прем'єр Віктор Орбан підтримав надання Україні статусу кандидата в члени ЄС.

Водночас, угорські дипломати домоглися виключення із санкцій Євросоюзу патріарха РПЦ Кіріла, який відкрито підтримав війну проти України.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності