ЄС заблокував 22 мільярди євро для Угорщини: в чому причина

ЄС заблокував 22 мільярди євро для Угорщини: в чому причина

Ці кошти — трансферти від ЄС, призначені для вирівнювання рівня життя між найбагатшими та найбіднішими членами 27 країн ЄС

Європейська комісія затримає 22 мільярди євро з фондів згуртування ЄС для Угорщини, доки країна не повернеться до демократичних реформ. Зокрема, угорський уряд повинен виконати умови, пов’язані з незалежністю судової системи, академічними свободами та правами ЛГБТ.

Про це пише Reuters.

Раніше ЄС вже заморозив 6,3 мільярди євро, доки уряд Віктора Орбана не виконає ще більш жорсткий набір із 17 умов, також пов’язаних із судовою системою та боротьбою з корупцією на високих рівнях.

Натомість 22 мільярди євро — сума фондів згуртування ЄС, які Угорщина має отримати з довгострокового бюджету ЄС між 2021 і 2027 роками. Це трансферти від ЄС, призначені для вирівнювання рівня життя між найбагатшими та найбіднішими членами 27 країн ЄС, що виплачується в основному як відшкодування грошей, витрачених на узгоджені цілі окремими урядами. Зокрема, ці кошти призначені для програм, включаючи освіту для знедолених дітей, модернізацію залізничного транспорту, доступ до широкосмугового зв’язку та допомогу регіонам, які постраждали від закриття вугільних електростанцій.

Зазначається, що рішення затримати всю суму для Угорщини було прийнято через те, що в четвер, 22 грудня, Єврокомісія та Будапешт підписали так звану угоду про партнерство, яка детально визначає, як мають витрачатися гроші з бюджету ЄС, а також 11 операційних програм у рамках політики згуртованості.

«Європейська комісія вважає, що горизонтальна сприятлива умова Хартії основних прав ще не виконана. Це означає, що Європейська комісія не може відшкодувати витрати. Ми продовжуватимемо працювати з угорською владою, щоб подолати цю ситуацію», — сказала комісар ЄС з питань згуртованості та реформ Еліза Феррейра.

Суперечливий угорський закон проти ЛГБТ, який обмежує викладання в школах питань гомосексуалізму та трансгендерності, разом із «серйозними ризиками для академічної свободи та права на притулок» означає, що Угорщина не виконує Хартію ЄС про основні права, кажуть у Єврокомісії. Водночас угорський уряд заявив, що закон, що обмежує освіту щодо гендерної та сексуальної ідентичності, спрямований на захист дітей.

Нагадаємо, попри публічну позицію прем’єр-міністра Віктора Орбана та його уряду, Угорщина станом на 25 листопада заморозила 870 мільйонів євро російських активів. Також Угорщина виступає за прискорення інтеграції України до Європейського Союзу. Водночас угорці прагнуть зберегти тісні зв’язки з рф.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності