• Головна
  • Україна
  • Бабаки на Полтавщині випадково викопали кераміку VII століття до нашої ери

Бабаки на Полтавщині випадково викопали кераміку VII століття до нашої ери

Бабаки на Полтавщині випадково викопали кераміку VII століття до нашої ери

Випадки, коли в кротовинах або на відвалах нір трапляються викиди кераміки, вугілля, кісток, глиняної обмазки – досить непоодинокі

На Полтавщині під час екскурсії Більським городищем працівники установи виявили старовинну кераміку. З’ясувалося, що її випадково викопали бабаки. Окрім кераміки у норах бабаків виявили кістки, вугілля та шматки глиняної обмазки.

Про це повідомили в історико-культурному заповіднику «Більськ».

«На Західному укріпленні і в долині поряд з ним функціонує бабаче поселення – розгалужена система нір, сполучених підземними ходами», – кажуть археологи.

Зазначається, що взимку бабаки залягають у сплячку, але їхні нори добре видимі, як і протоптані між ними стежинки у траві. Тож старовинні артефакти виявили у відвалі нори бабака на схилі валу городища.

«Під час прогулянки валами ми помітили, що біля входу в бабачу нору стирчали фрагменти кераміки. Певно, коли бабак рив нору, то виніс разом із ґрунтом артефакти, які трапилися йому на шляху», – пояснюють археологи.

Кераміка представлена уламками ліпного посуду VII ст. до н. е., а на деяких фрагментах присутнє чорне лискування.

Водночас випадки, коли в кротовинах або на відвалах нір трапляються викиди кераміки, вугілля, кісток, глиняної обмазки – досить непоодинокі.

Нагадаємо, у Львові під час робіт з демонтажу аварійної стінки та облаштування схилу біля Органного залу майстри знайшли людські кістки.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності