• Головна
  • Світ
  • Нідерланди виділять 100 млн євро на купівлю снарядів для України за межами ЄС

Нідерланди виділять 100 млн євро на купівлю снарядів для України за межами ЄС

Нідерланди допоможуть Чехії купити для України снаряди за межами Євросоюзу, фото ілюстративне

Ініціативу купівлі снарядів для України поза межами ЄС запропонувала Чехія, до неї планують долучитися 15 країн

Нідерланди виділять 100 мільйонів євро на чеську ініціативу щодо закупівлі боєприпасів для України за межами країн Європейського Союзу, повідомив премʼєр-міністр Нідерландів Марк Рютте пізно ввечері в понеділок, 26 лютого, після паризького саміту на підтримку України.

На цьому ж саміті премʼєр-міністр Чехії Петр Фіала сказав, що майже 15 країн виявили інтерес до ініціативи, яка зосереджена на пошуку терміново необхідних артилерійських боєприпасів для України на світових ринках. Перед цим, 17 лютого, президент Чехії Петр Павел заявив, що Чехія знайшла майже 800 тисяч боєприпасів за межами країн ЄС і може доставити їх Україні за «лічені тижні», проте шукатиме для цього фінансування.

Раніше деякі країни ЄС, зокрема Франція, вимагали, щоб будь-які європейські гроші, витрачені на озброєння України, інвестували в європейське оборонне виробництво. Таким чином вони хотіли розширити обмежені виробничі можливості континенту. Однак на паризькому саміті президент Франції Емманюель Макрон сказав, що Франція також долучається до чеської ініціативи, пише Le Monde.

Також прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що Нідерланди укладуть з Україною безпекову угоду, щоб продовжувати підтримувати країну протягом 10 років. Він додав, що Росія готується до довгої війни — союзники України повинні продовжувати демонструвати «непохитну підтримку».

Нагадаємо, на вже згаданому паризькому саміті президент Франції оголосив про створення коаліції з постачання в Україну ракет і бомб середньої та великої дальності.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності