• Головна
  • Світ
  • Нідерланди збільшили кількість винищувачів F-16 для України

Нідерланди збільшили кількість винищувачів F-16 для України

Нідерланди передадуть Україні загалом 24 винищувачі F-16

Міноборони Нідерландів повідомило про надання Україні на шість винищувачів F-16 більше, ніж було обіцяно раніше

Нідерланди передадуть Україні на шість винищувачів F-16 більше, ніж планувалося спочатку. До 18 літаків додадуть шість бортів, які Нідерланди раніше хотіли продати, повідомило в понеділок, 5 лютого, Міністерство оборони Нідерландів.

Як сказано в повідомленні, у  2021 році Нідерланди уклали угоди з міжнародною компанією Draken International про продаж 12 літаків F-16. За допомогою цих літаків Draken мав розширити свій флот літаками четвертого покоління — компанія хоче конкурувати за замовлення та тендери. Однак цей продаж не відбувся, після чого Нідерланди запропонували Draken купити у майбутньому 6 літаків F-16. Це мали погодити після ухвалення умов продажу. Та врешті обидві сторони дійшли висновку, що продаж і постачання цих F-16 не відбудуться в короткостроковій перспективі.

Тож тепер до 18 винищувачів F-16, які готуються для передання Україні, додадуться 6 літаків. Решта 18 літаків призначені для навчального центру F-16 в Румунії.

Винищувачі F-16 протягом багатьох років становили найважливішу частину ударної сили ВПС Нідерландів. Утім тепер цю роль на себе перебрали сучасніші F-35, тож країна вирішила позбутися своїх F-16.

22 грудня прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте повідомив, що його країна вже почала готувати 18 винищувачів F-16 для передачі їх Україні. Водночас невідомо, коли Україна отримає ці винищувачі. У Повітряних силах неодноразово наголошували, що це стане можливим після того, як в Україні підготують усю потрібну для їх застосування інфраструктуру.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності