• Головна
  • Світ
  • Україна отримає перші винищувачі F-16 від Данії влітку

Україна отримає перші винищувачі F-16 від Данії влітку

Винищувач F-16, фото Міністерства оборони Данії

Міністр оборони Данії пояснив, чому важко встановити чіткий графік надання Україні винищувачів F-16

Україна може розраховувати на отримання перших данських винищувачів F-16 влітку 2024 року, повідомило в четвер, 22 лютого, Міноборони Данії з посиланням на міжнародну коаліцію, яку Данія очолює разом з Нідерландами та США.

Міністр оборони Данії Трольс Лунд Пульсен пояснив, що чіткий графік передачі винищувачів F-16 важко встановити, оскільки є кілька умов, які повинні бути виконані для того, щоб Україна могла використовувати ці літаки.

«Ми зараз працюємо над тим, щоб цього літа досягти більшої єдності, коли ми очікуємо, що зможемо передати перші винищувачі F-16 Україні, якщо підготовка буде проходити за планом», — наголосив він.

Остаточна передача перших данських літаків F-16 залежить від повної підготовки українських пілотів і необхідного українського допоміжного персоналу, а також від наявності необхідної логістики та інфраструктури в Україні. Для цього наполегливо працює міжнародна коаліція на підтримку України, додали в Данії. Цю коаліцію створили восени 2023 року на зустрічі контактної групи з питань оборони України («Рамштайн»).

До слова, торік прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен заявила, що перші винищувачі F-16 надійдуть в Україну до початку 2024 року. Але цього не сталося й передачу відтермінували.

Зазначимо, що раніше Нідерланди такодж пообіцяли надати Україні 24 винищувачі F-16, однак графік їх постачання також відсутній.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності