• Головна
  • Світ
  • 29 українських чоловіків викрили на співпраці з терористами ХАМАСу в Секторі Гази

29 українських чоловіків викрили на співпраці з терористами ХАМАСу в Секторі Гази

Перші евакуйовані українці з Сектора Гази, листопад 2023, фото ГУР Міноборони

Спецслужби Ізраїлю та Єгипту не дозволили цим українцям евакуюватися з Гази

Посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук повідомив, що служби безпеки Ізраїлю та Єгипту не надали дозвіл на евакуацію 29 українських громадян із Сектора Гази через їхню співпрацю з терористичною організацією ХАМАС у той чи інший спосіб. Про це він сказав у коментарі «Громадському» пізно ввечері в середу, 10 січня.

За словами посла, кількість громадян України, які залишилися у Секторі Гази, більша, ніж 29. Йдеться про тих, які, зокрема, не захотіли виїжджати раніше. Корнійчук наголосив, що всі охочі мали можливість евакуюватися більше ніж один раз.

«Ми ж не можемо примусово їх звідти витягнути. Ми вмовляли людей виїхати, але не всі погодились з різних причин. У когось літні батьки, комусь чоловіку не дозволили. Ці 29 громадян — це все чоловіки, які співпрацювали з ХАМАСом у той чи інший спосіб», — сказав посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук.

Він додав, що українська сторона боролася за кожного свого громадянина. Для частини українців було погоджене проведення додаткових заходів безпеки під час їхнього перебування в Єгипті, щоб далі відпустити. За його словами, в України, як і у всіх країн-партнерів, така сама ситуація: загальний відсоток тих, кому не дозволено виїхати, не перевищує 7%.

«Комусь пощастило менше, тобто, мабуть, щодо них є більше доказів про їхню співпрацю з ХАМАС. Але рано чи пізно ця ситуація розвʼяжеться, війна не буде нескінченною», — додав він.

Нагадаємо, торік Україна успішно завершила операцію з порятунку своїх громадян із Сектора Гази. З небезпечної зони вдалось вивезти 315 людей, з них 304 — це українці. Також евакуювали двох палестинців і дев'ятьох громадян Молдови.

Крім того, Україна евакуювала своїх громадян з Ізраїлю. Перший рейс відбувся 14 жовтня. Тоді з Тель-Авіва до Бухареста вилетіли 207 громадян України, зокрема 63 дитини. Другий евакуаційний борт зі 155 громадянами України, серед яких були 107 жінок і 23 дитини, вилетів з Ізраїлю 16 жовтня. Того самого дня відбувся і третій евакуаційний рейс зі 74 українцями на борту. Учетверте з Ізраїлю чартерним рейсом до Румунії відлетіли 79 громадян України.

Бойові дії в Секторі Гази тривають із 7 жовтня після масованого нападу терористів ХАМАСу на Ізраїль, який супроводжувався, у тому числі, масштабним ракетним обстрілом ізраїльської території. У відповідь Ізраїль після кількаденних бомбардувань Гази почав там наземну операцію. За цей час з обох сторін загинули тисячі людей.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності