• Головна
  • Світ
  • Російський дипломат окупував землю в Австралії: деталі

Російський дипломат окупував землю в Австралії: деталі

Російський дипломат окупував землю в Австралії: деталі

Російські дипломати регулярно порушують закони в Австралії

Співробітник російського посольства вже кілька днів сидить на запланованому місці будівництва нової будівлі посольства в Канберрі, столиці Австралії. Це сталось після того, як австралійський уряд минулого тижня виселив російських дипломатів з міркувань безпеки.

Невстановлений співробітник російського диппредставництва час від часу виходить із невеликої тимчасової каюти лише для того, щоб покурити та поїсти. На запитання журналістів він не відповідає, пише The Washington Post.

«Це просто дико. Це майже нечувано. Ви не можете просто окупувати територію, а потім претендувати на неї», - сказав депутат від опозиції Кіт Пітт, порівнюючи вторгнення Росії в Україну, де Кремль хоче анексувати частину країни.

У понеділок, 26 червня, Росія планує оскаржити рішення суду й скасувати закон, ухвалений парламентом Австралії про скасування оренди Росією ділянки з міркувань національної безпеки через її близькість до австралійського парламенту. Прем'єр-міністр Австралії Ентоні Албанезе заявив, що його уряд очікує, що Росія буде незадоволена скасуванням оренди, й сумнівається в успіху судового позову.

«Ми впевнені у своїй правовій позиції», — сказав Альбанезе, відхиливши вимоги опозиції змусити росіянина покинути місце, сказавши, що «хлопець, який стоїть на холоді в Канберрі, не є загрозою для нашої національної безпеки». Водночас австралійські чиновники не заявили, чи має співробітник посольства дипломатичний імунітет.

Натомість міністерка внутрішніх справ Австралії Клер О’Ніл заявила на пресконференції, що Австралії довелося мати справу із «загрозою національній безпеці». Тому й було прийняте рішення «побудувати друге посольство Росії, але в іншому місці».

Занепокоєння щодо російського шпигунства в Австралії, яка є членом розвідувального альянсу «П’ять очей», зросло після новин у лютому про те, що розвідувальне агентство Канберри – Австралійська розвідувальна організація безпеки – виявило й вислало шпигунів під виглядом російських дипломатів. До слова, до альянсу «П'ять очей» входять США, Велика Британія, Канада та Нова Зеландія.

Водночас директор служби безпеки ASIO Майк Берджесс не розкрив, скільки росіян було вислано. Але він сказав, що російське угруповання було «більшим і небезпечнішим», ніж попередня велика шпигунська група, ліквідована ще минулого року.

«Довірені особи та агенти були завербовані як частина ширшої мережі. … Серед інших зловмисних дій вони хотіли викрасти конфіденційну інформацію. Ми спостерігали за ними. Ми склали карту їх діяльності», – сказав Берджесс, маючи на увазі більшу шпигунську групу.

У лютому він зазначав, що Австралія зараз переживає найвищий рівень загроз безпеці у своїй історії, включаючи шпигунство, іноземне втручання та терористичні змови.

Тоді як високопоставлений депутат від опозиції Барнабі Джойс, колишній лідер Національної партії, висміяв росіян, які зайняли будівлю, відому на австралійському сленгу як «донгер» й розташовану в елітному передмісті Канберри Ярралумла.

«Просто вимкніть живлення. Нехай сидить спереду, курить свої бангери. Я вважаю, що ти швидко захворієш від морозів», — сказав він.

Водночас Росія минулого тижня звинуватила Канберру в «русофобській істерії» через скасування договору оренди, а МЗС Росії викликало посла Австралії в Москві Грема Міхана з протестом, погрожуючи відплатою. Москва назвала це «відверто політизованим і недружнім кроком», додавши, що відносини з Канберрою «досягнули найнижчої точки в історії». Після цього МЗС Росії наклало санкції на 48 австралійців, включаючи політиків, військових контрактників і журналістів, на додаток до сотень, яким вже заборонили в'їзд у РФ.

Втім зазначається, що російські дипломати в минулому порушували місцеві закони. Так, департамент закордонних справ і торгівлі Австралії вимагав від російського посольства майже 90 тисяч доларів за неоплачені штрафи дипломатів за перевищення швидкості, паркування та дорожні штрафи за останні 15 років.

Нагадаємо, Україна подала до Австралії запит про стан знятих з експлуатації винищувачів F-18. Вважається, що потенційна передача зброї могла б значно посилити повітряні сили Києва.

Новини світу

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності