• Головна
  • Світ
  • Зґвалтувала та зарізала колишню дівчину: у США вперше стратили трансгендерку

Зґвалтувала та зарізала колишню дівчину: у США вперше стратили трансгендерку

Зґвалтувала та зарізала колишню дівчину: у США вперше стратили трансгендерку

Станом на 1 квітня 2022 року з 2 414 осіб, які перебували в камерах смертників у США, 50 були жінками

У вівторок, 3 січня, у штаті Міссурі, в США, стратили відкриту трансгендерну особу. Це перший такий випадок у Сполучених Штатах. Губернатор Міссурі Майк Парсон відхилив прохання Ембер Маклафлін про помилування, тож трансгендерці ввели смертельну ін'єкцію.

Про це пише USA Today.

49-річну Ембер Маклафлін визнали винною у вбивстві своєї колишньої дівчини, 45-річної Беверлі Гюнтер. Маклафлін почала переслідувати Гюнтер на її роботі в Сент-Луїсі після того, як пара розійшлася. В підсумку Гюнтер у суді отримала заборонний ордер. Але 20 листопада 2003 року сусіди жінки викликали поліцію, коли вона не повернулася додому, і поліцейські виявили зламану ручку ножа та сліди крові біля її машини неподалік від офісу. Наступного дня підозрювана Маклафлін привела поліцію туди, де вона залишила тіло Гюнтер. З’ясувалося, що вона зарізала та зґвалтувала свою колишню дівчину. У 2006 році суддя засудив Маклафлін до смертної кари.

У 2016 році суд призначив нове слухання щодо винесення вироку після представлення доказів щодо проблем із психічним здоров’ям Маклафлін, але колегія федерального апеляційного суду відновила смертну кару у 2021 році.

Та перед стратою адвокати Маклафлін направили губернатору штату Міссурі прохання про помилування. Вони вимагали довічного ув'язнення без умовно-дострокового звільнення замість смертного вироку. У документі адвокати згадували хронічні травми, які Маклафлін отримала в дитинстві, включно з пошкодженням мозку внаслідок впливу алкоголю на плід, черепно-мозкові травми в дитинстві, жорстоке поводження, якого вона зазнала — включно з побиттям — у прийомній сім’ї, а також її діагностовану депресію та спроби самогубства, вказуючи це як підстави для помилування. Втім докази щодо психічного здоров'я Маклафлін й жорстокого поводження з нею у дитинстві не були представлені на першому судовому процесі у 2006 році. Тож губернатор Парсон підтвердив, що штат Міссурі виконає смертну кару.

«Сім'я та близькі пані Гюнтер заслуговують на мир. Штат Міссурі виконає вирок Маклафлін згідно з розпорядженням суду, і це буде справедливо», сказав Парсон.

Зазначається, що Ембер Маклафлін була однією з небагатьох жінок, яких покарали стратою, після того, як цю практику було відновлено у США в 1970-х роках. За даними NAACP Legal Defence and Educational Fund, станом на 1 квітня 2022 року з 2 414 осіб, які перебували в камерах смертників по всій країні, 50 були жінками. Водночас це перший випадок, коли у США стратили трансгендерну особу.

«Мені шкода за те, що я зробила. Я любляча та турботлива людина», — зазначила Маклафлін в останній письмовій заяві.

Нагадаємо, в окружному суді в Ополе у Польщі розпочався суд над українцем, який 23 квітня на території Здзешовіце з особливою жорстокістю вбив свою колишню партнерку.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності