• Головна
  • Світ
  • Помер єдиний польський космонавт Мірослав Гермашевський

Помер єдиний польський космонавт Мірослав Гермашевський

Помер єдиний польський космонавт Мірослав Гермашевський

Космічна подорож Гермашевського зробила його національним героєм Польщі

Єдиний польський космонавт генерал Мірослав Гермашевський, який у 1978 році облетів Землю на радянському космічному кораблі, помер у 81-річному віці.

Про смерть пілота військово-повітряних сил Польщі у відставці повідомив у Twitter його зять, член Європарламенту Ришард Чарнецький, пише Euronews.

Зокрема, Чарнецький повідомив польській пресі, що Мірослав Гермашевський помер у варшавській лікарні внаслідок ускладнень під час операції.

«Від імені родини я підтверджую дуже сумну звістку про смерть генерала Мірослава Гермашевського», — написав Чарнецький у Twitter у понеділок увечері, описуючи його як «чудового пілота, хорошого чоловіка та батька і дуже люблячого дідуся».

Додамо, що космічна подорож Гермашевського зробила його національним героєм Польщі. Покійний космонавт 126 разів облетів земну кулю протягом дев’яти днів у червні та липні 1978 року, подорожуючи разом зі своїм радянським колегою Петром Клімуком на космічному кораблі «Союз-30», який пристикувався до орбітальної космічної станції «Салют-6».

У 2018 році в інтерв’ю польській газеті Rzeczpospolita Гермашевський сказав, що найбільше боявся під час подорожі, що в їхній космічний корабель потрапить метеорит. Він розповідав, як у них з Климуком загострилися різні чуття, аж до вловлювання навіть найменшого звуку.

Зазначимо, що Гермашевський подорожував у космос у рамках програми Радянського Союзу «Інтеркосмос», яка давала можливість досліджувати космос державам Східного блоку та іншим країнам, які були союзниками москви.

Нагадаємо, у неділю, 11 грудня, космічна капсула NASA Orion впала в Тихий океан після того, як пройшла 1,4 мільйона миль у космосі. Дайвери військово-морського флоту чекали неподалік, щоб підняти космічний корабель, який був у 25-денній подорожі навколо Місяця.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності