Рада дозволила повторно безплатно здобувати профосвіту

Рада дозволила повторно безплатно здобувати профосвіту

Верховна рада ухвалила законопроєкт №7293 про здобуття професійно-технічної освіти. Документ дозволяє українцям вдруге навчатися в училищах на безкоштовній основі. Про це повідомила голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк.

Власне, законопроєкт дозволяє здобувати професійну освіту без одночасного здобуття повної загальної середньої освіти, яку можна буде здобути безоплатно в будь-який інший час впродовж життя.

Окрім того, освітні програми можуть бути спрямовані на здобуття як повних, так і часткових професійних кваліфікацій.

"Це дозволить здійснювати підготовку і перепідготовку кваліфікованих робітників за короткостроковими програмами під конкретні потреби держави у відбудові країни, та встановити можливість фінансування за публічні кошти перепідготовки чи підвищення кваліфікації робітників", - зазначила Олена Шуляк.

Почати нове навчання можна не раніше ніж через 3 роки після здобуття попередньої освіти і за умови наявності підтвердженого страхового стажу не менше 2 років. Вступити до закладу профосвіти за наявності вільних місць після зарахування осіб, які безоплатно навчатимуться вперше.

Встановити, що до завершення 3-річного періоду та/або за відсутності підтвердженого страхового стажу особа має право безоплатно здобувати професійну освіту за іншою професією, якщо за станом здоров’я вона втратила можливість виконувати роботу за отриманою раніше професією, або за умови запиту для невідкладного забезпечення потреб держави (регіону) у підготовці необхідних кваліфікованих робітників на умовах державного (регіонального) замовлення, чи в інших випадках, передбачених законодавством.

Також закладам професійної освіти заборонено відмовляти у прийнятті документів та у зарахуванні на навчання на умовах державного чи регіонального замовлення за відсутності реєстрації місця проживання особи на території відповідної територіальної громади.

Нагадаємо, Верховна Рада звільнила військовослужбовців, які беруть участь в бойових діях в умовах воєнного стану, від сплати військового збору. За відповідний законопроєкт, проголосувало 314 народних депутатів.

Освіта

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності