• Головна
  • Новини
  • Верховна Рада заборонила російську музику в публічному просторі

Верховна Рада заборонила російську музику в публічному просторі

Верховна Рада заборонила російську музику в публічному просторі

Відповідний законопроєкт підтримали 303 народних обранці

Верховна Рада України 19 червня більшістю голосів підтримала законопроєкт 7273-д, у якому йдеться про заборону російської музики у публічному просторі та медіа. За ухвалення закону проголосувало 303 народних обранці.

Про це у своєму телеграм-каналі повідомив нардеп від фракції "Голос" Ярослав Железняк.

"Забороняється на території України публічне виконання, публічний показ, публічна демонстрація, публічне сповіщення (доведення до загального відома, в тому числі через будь-які засоби зв’язку таким чином, що будь-яка особа може отримати до них доступ з будь-якого місця і в будь-який час за її власним вибором) фонограм, відеограм та музичних кліпів, які: містять зафіксоване виконання музичного недраматичного твору з текстом, здійснене співаком (співачкою), який є або був у будь-який період після 1991 року громадянином держави, визнаної Верховною Радою України державою-агресором (далі – держава-агресор)", - йдеться у тексті законопроєкту.

У законі містяться й виключенні, які стосується зокрема колишніх російських громадян, які на момент смерті мали громадянство України і відмовилась від паспорту держави-агресора. Крім того, ряд виключень є стосовно демонстрації раніше виготовленого продукту, перш за все як технічного елементу. Наприклад - звуковий ряж телепередач, виготовлених до 20 лютого 2014-го року.

Чи потрапляють під заборону "хороші росіяни"?

Виключення стосовно публічного виконання російської музики законодавці залишили для творів тих музикантів, які публічно підтримали Україну та засудили російську агресію. Їх формують у спеціальний перелік, включенням до якого музикантів, або ж відповідно виключенням, займатиметься СБУ.

"До Переліку включаються громадяни держави-агресора – виконавці (співаки) музичних недраматичних творів із текстом (пісень), в тому числі ті, які беруть участь у гастрольних заходах, які подали заяву встановленої форми та декларацію на підтримку суверенітету і територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах, що містить заклик до держави-агресора негайно припинити агресію проти України, зобов’язання утримуватися від будь-яких дій чи кроків, які могли б свідчити про підтримку агресії проти України, згоду на публікацію такої декларації та які не входять до Переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці України", - чітко вказані у законі.

Нагадаємо, як повідомляв Lviv.Media, на Львівщині запустили гарячу лінію для боротьби з російськомовним культурним продуктом. Назвали її “Львівщина без мови окупанта”. Працює вона на платформі Facebook. Тут кожен житель області зможе фіксувати порушення мораторію.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності