Вступ 2023: як вибрати спеціальність за результатами НМТ

вступник

Вибір спеціальності за розрахунком вагового коефіцієнта НМТ. Які спеціальності мають підтримку від держави у 2023

У 2023 році війна в Україні вплинула на освітній процес. Цьогоріч українські абітурієнти склали єдиний національний мультипредметний тест. Він складався з трьох блоків завдань. Два з них — українська мова та математика — були обов’язковими. Третій — вступник обирав самостійно. Вступити до вищого навчального закладу можна також за результатами ЗНО, які абітурієнт пройшов у 2020–2021 роках.

Як вибрати спеціальність за результатами НМТ

Міністерство освіти і науки склало вагові коефіцієнти, які враховують при вступі до вищих навчальних закладів. При виборі спеціальності рекомендують зважати на них. Ті, хто мають високий бал з історії України, мають більше шансів вступити на правові спеціальності, ніж ті, хто має високий бал із хімії та географії. Вступники, які мають високі бали з біології, — на медичний, а з фізики — на ІТ-спеціальності. Переглянути ваговий коефіцієнт для вступу на кожну спеціальність можна за посиланням.

Як розрахувати ваговий коефіцієнт НМТ

Дізнатися, на яку спеціальність краще вступати, просто. Потрібно перейти за посиланням, що вказане вище, знайти спеціальності, які мають коефіцієнт понад 0,3 із предметів, які склав вступник. Далі ваговий коефіцієнт потрібно помножити на оцінку за тест із предмета Те, що вийшло, додати.

Так, хто здавав НМТ з української, математики та фізику, матиме найкращий рейтинговий бал при вступі на інформатику, математику або комп’ютерні науки.

Як вибрати вищий навчальний заклад за спеціальністю

Після вибору спеціальності потрібно знайти навчальний заклад. Шукати спеціальність можна самостійно. Для цього потрібно заходити на сайти вишів у розділ «Вступна кампанія». Щоб спростити пошуки, рекомендуємо скористатися пошуком спеціальностей у вузах України від платформи «Освіта.ua».

Які спеціальності мають підтримку від держави у 2023

Цьогоріч перелік спеціальностей, що мають підтримку від держави, включає педагогіку, воєнні науки, будівництво, інженерію, технічні та природничі науки. Усього в ньому 61 спеціальність, яка передбачає зарахування на навчання за контрактом, без результатів тестувань. Переглянути перелік спеціальностей, які підтримує держава, можна за посиланням.

Нагадаємо, раніше LVIV.MEDIA розповідало, коли та як подати заяву на вступ до ВНЗ у 2023.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності