• Головна
  • Релігія
  • Везе Михайло зиму на білому коні: історія та традиції релігійного свята

Везе Михайло зиму на білому коні: історія та традиції релігійного свята

Везе Михайло зиму на білому коні: історія та традиції релігійного свята

Ще з часів Київської Русі наші предки вважали Михаїла своїм заступником. Його образ збережено на стародавніх гербах Києва.

8 листопада віряни відзначають День святого Михайла або як ще називають це свято – Собор святого архистратига Михаїла та всіх Небесних Сил. Архангел Михаїл вважається захисником світла і добра.На іконах Архангел зображується в червоному одязі, з крилами за спиною, суворим виглядом, в одній руці він тримає меч, в іншій фінікову гілку, ногами притискає диявола.

Історія свята

За стародавніми переказами, Сатана був найяснішим із небесних духів, тому і названий Люцифером (лат. Lucifer — світлоносний, сяючий). Але з часом у нього з’явилися самолюбство, гордовитість і злоба, і він спокусив цим багатьох інших духів. Архангел Михаїл зібрав військо благочестивих ангелів і виступив на війну проти Сатани. І Люцифер був скинутий разом зі своїм війському пекло. А архангел Михаїл з тих пір не перестає боротись за славу Творця та порятунку роду людського.

Дата святкування 8 листопада Собору святого архистратига Михаїла та всіх Небесних Сил була обрана в 4 столітті на Соборі в Лаодікії. У давні часи початком року вважався перший весняний місяць, а листопад йшов 9. Ця цифра дорівнює чисельності ангельських санів (херувими, серафими, сили, панування, влади, початки, ангели і архангели). 8 — дата, яка визначає, коли потрібно буде зібратися божественним силам на Страшний Суд.

Древні легенди

У народній уяві архангел Михаїл змальовується мужнім лицарем, який перемагає всі темні сили на землі. Саме тому, коли гримить грім, наші предки говорили: це архістратиг Михайло веде війну з чортами. А ще кажуть: де б не заховався нечестивий – стріла архангела знайде його скрізь.

Існує давній переказ про чорта, який намагався сховатися від архистратига Михаїла. Щоб урятуватися, чорт почав називати предмети, за якими Михайло не дістав би його. Серед можливих варіантів він називав навіть людину, але архистратиг Михайло сказав, що в такому разі людину він уб’є та дасть їй царство небесне, а чорта все одно знищить. Так чорт перелічив геть усі предмети, під якими міг би сховатися, аби Бог його не дістав, а про кущ ліщини забув. Тож мисливці радять під час бурі в лісі ховатися під ліщиною, оскільки там грім не вб’є.

Народні традиції на Михайла

Існує прикмета, що на Михайла випадає перший сніг. Кажуть, що це святий приходить на землю: «Михайло на білому коні приїхав». Через тиждень після Михайла починається Пилипівка – 40 денний різдвяний піст. Тож на Михайла гостей чекає стіл накритий усякими м’ясними стравами. І чим більше гостей – тим краще адже це пророкує господарям заможний наступний рік.

Обов’язкова страва цього дня – холодець із яловичини або свинини. Заварювали також чай із семи трав, до якого приносили пироги, в одному з яких запікали монетку. Якщо монетка попадеться дівчині, яка ще не одружена, то найближчим часом вона знайде другу половинку, жінці це передбачало вагітність, хлопцю неодруженому – удачу, а чоловікові – багатство. Дівчата, які хотіли вийти заміж, обов’язково в цей день просили допомоги у архангела Михаїла, несучи до його ікони – пиріг, спечений своїми руками, з борошна, купленого в жіночий день – середу, п’ятницю або суботу.

Народні прикмети:

  • Якщо цього дня падатиме мокрий сніг, то майбутній урожай буде хорошим.
  • Якщо стоятимуть густі тумани, то така погода протримається до зимового Миколая.
  • Якщо на Михайла ніч ясна, то зима буде сніжна і красна.
  • Якщо Михайло дощем служить - добру й суху весну ворожить.
  • Як на Михайла вітер з полудня, то буде тепло і до пів грудня.
  • Від Михайла зима морози кує.
  • Як Михайло закує, то Микола не розкує.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності