• Головна
  • Релігія
  • Чому до Дмитра дівка хитра: народні традиції релігійного свята

Чому до Дмитра дівка хитра: народні традиції релігійного свята

Чому до Дмитра дівка хитра: народні традиції релігійного свята

За народним календарем саме святий Дмитро приносить зиму

26 жовтня, згідно з новим церковним календарем, відзначають свято Дмитра Солунського, або святого Дмитра. В народі свято часто називають просто Дмитра.

Церковне свято

Релігійна складова свята – це вшанування пам'яті Дмитра Солунського, якого у 306 році списами вбили римські воїни за те, що він відкрито проповідував хр истиянство. До речі, вшановувати пам'ять великомученика розпочали майже одразу після хрещення Русі.В Києві один з найвідоміших храмів України – Свято-Михайлівський Золотоверхий собор на початку 70-х років XI був заснований як Дмитрієвський монастир . Оскільки звів його князь Ізяслав (син Ярослава Мудрого), який був хрещений Димитрієм. За часів святого рівноапостольного Констянтина Великого (306—337) над могилою святого Димитрія було збудовано Базиліку Святого Димитрія у Салоніках (Греція), яка нині перебуває під охороною ЮНЕСКО. Церква прославляє святого як мужнього воїна Господнього і захисника віри: Святого Дмитрія на іконах часто зображають із списом в руках.

Обряди та традиції дня

З давніх давен в Україні в суботу перед святом Дмитрія вшановують померлих родичів. Тож субота має назву "Дмитрова, "батьківська", або "дідова". Цього дня у храмах служаться парастаси на цвинтарях запалюють свічки. В народі вірять, що уночі прийдуть душі померлих щось поїсти, тому слід від кожної страви відкласти по ложці й поставити окремо, бажано під образами або на покуті. Ще залишали воду і новий рушник, якщо душа захоче випити води, або вмитися. Також вірили, що тіні померлих можна побачити вночі на цвинтарі.

У віруваннях наших предків, День Дмитра завершує землеробний рік. За народною уявою, цей святий замикає землю і надає право господарювати на ній зимі: "Святий Дмитро іде і зиму веде". Ключі він тримає при собі, доки за ними не приїде верхи на білому коні весняний Юрій (23 квітня). Побутувала приповідка: "Спочивай, земелько, поки грім не загримить".

З Дмитром пов’язана ще одна традиція: тепло було надворі чи холодно, та після цього дня худобу вже ставили в теплі сараї і не виганяли на пашу. І навіть найскупіший господар мав розрахуватись з чередниками, а ті урочисто святкували завершення сезону.

Також до цього часу закінчувався сезон сватання. Є навіть приповідка : "До Дмитра дівка хитра (перебирає женихами), а по Дмитрі хоч комин витри", мовляв, згодиться на все. Або ще: "До Дмитра дівка хитра, а після Дмитра аби сякий-такийчоловік був, щоби хліба роздобув".

Народні прикмети

  • Якщо в цей день тепло, то зима буде теплою і вологою, а весна - ранньою та м'якою.
  • День Дмитра без снігу — зима не скоро.
  • Земля на Дмитра замерзла та дме холодний вітер - снігу не буде до зимових свят.
  • Якщо на Дмитра дощ, то на Введення (21 листопада) снігу буде по коліно.
  • Сніг та мороз на Дмитра — весна буде пізня та холодна.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності