День Іллі-пророка: церковне свято та народні прикмети

День Іллі-пророка: церковне свято та народні прикмети

У народному календарі дата називається громовержець або просто Ільїв день

2 серпня православні християни відзначають День пророка Іллі.

 LVIV.MEDIA розповідає про життя пророка та народні традиції, пов’язані з датою.

Історична довідка

Великий пророк Ілля народився в Галаадській Фесвії за 900 років до Христового Різдва. Ім'я фесвітянина в перекладі дослівно означає "Бог мій Господь" — "Елійях". Коли хлопчик з'явився на світ, його батькові стало видіння, як благочестиві мужі говорять з немовлям, сповивають і напувають його вогнем. З раннього віку Совак виховував сина в смиренні і покірності, живив в ньому любов до Всевишнього.

З дитинства він присвятив себе Богові, поселився в пустелі й жив у молитві й суворому пості. За свою відданість Богові пророк Ілля був узятий на небо живим у вогненній колісниці. Свідком цього дивовижного сходження був пророк Єлисей. Потім у Преображенні Господньому він з'явився разом з пророком Мойсеєм і постав перед Ісусом Христом, розмовляючи з ним на горі Фавор. За переказами Церкви, пророк Ілля буде Предтечею Страшного Другого Пришестя Христа на землю і під час проповіді прийме тілесну смерть.

Народні прикмети та традиції

Вважається, що пророк Ілля, який вознісся на небо на вогняній колісниці, “завідує” дощами і блискавками. Кажуть, що він несеться небесами на колісниці, пускаючи блискавки у тих, хто не бажає дотримуватись закону Божого.

2 серпня підходив час сінокосу. На Іллю ставили перший сніп. Його зазвичай розміщували в сінях в самому ближньому куті. Говорили, що це допомагає отримати хороший урожай. Була поширена традиція 2 серпня спати на матраці, набитому першої соломою – на щастя. Казали, що на Іллю зима з літом бореться, і цей день вважався поворотом до зими.

Народні прикмети:

  • Минув Ілля — чекай гнилля.
  • Чим більше дощів сьогодні, тим менше буде пожеж.
  • Глухий грім — до дощу, гучний — до зливи, грім безперервний — до граду.
  • На Іллю до обіду літо, а після обіду — осінь.
  • Комарі збиваються в рій — до сонячного і сухого дня.
  • Спекотний день віщує затяжну зиму.
  • Вітер дме поривами — до тихої погоди.
  • З Ільїна дня ніч довга, а вода холодна.
  • До Іллі мужик купається, а з Іллі з рікою прощається.
  • По Іллі і сонце по гіллі.

Нагадаємо, Серпень 2023 — останній місяць, коли діє старий церковний календар. Від 1 вересня в Україні вступає в силу новий календар із новими датами важливих релігійних свят.  LVIV.MEDIA знайомить із переліком церковних свят у серпні 2023 року.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності