День Володимира: церковне свято та традиції дати

День Володимира: церковне свято та традиції дати

Церква згадує ще одну важливу подію – День хрещення Русі

28 липня християни східного обряду відзначають День пам'яті рівноапостольного князя Володимира.

 LVIV.MEDIA розповідає про життя святого та традиції дня.

Історична довідка

Князь Київський Володимир Святославович, онук Ольги, народився близько 960 року. Він був князем у Новгороді, але, побоюючись підступних задумів старшого брата – захопити всі землі руські, втік до варягів. А через два роки повернувся з дружиною і пішов війною на Київ.

Володимир у 978 році став володарем Київської держави, до складу якої входило близько 20 різних племен. Князь розумів про необхідність радикальних змін, які б змогли забезпечити порядок та стабільність у державі. Потрібно були знайти щось, що змогло б об’єднати усе населення. І цим «щось» мала стати релігія. Він вів успішні війни з сусідами, приєднуючи нові землі. Правитель постав перед вибором релігії. На шальках терезів опинились поганство і християнство. Будучи мудрим політиком Володимир зробив вибір на користь християнства.

Крім того, ймовірно, на вибір онука вплинула бабуся – княгиня Ольга, яка брала активну участь у його вихованні. Княгиня Ольга у 955 році прийняла хрещення і навіть здійснила спробу охрестити Київську Русь, але ця спроба була невдалою.

У 987 року Володимир, захопивши Херсонес, який належав на той момент Візантійській імперії, і погрожуючи походом на Константинополь, зажадав у візантійських імператорів-співправителів Василя і Костянтина руки їх сестри, царівни Анни. Брати дали згоду на шлюб за умови, що київський князь прийме християнство.

За переказами, перед весіллям Володимир раптово осліп. В надії на зцілення майбутнього чоловіка Анна запропонувала йому якомога швидше хреститися. І під час хрещення Володимир і справді прозрів. Після чого і виголосив свою знамениту фразу: «Тепер я побачив Бога Істинного!» Це чудо так вразило багатьох дружинників князя, що і ті хрестилися. При хрещенні він отримав ім'я Василь.

Хрещення Київської Русі

Князь Володимир не тільки сам звернувся до християнства, але й посприяв тому, що християнство стало державною релігією Київської Русі. Після свого хрещення Володимир наказав киянам хреститися і поганських ідолів скинути у Дніпро.

Місце, де відбулося хрещеня, досі називається Хрещатиком. За наказом князя збудували чимало храмів, зокрема Десятинну церкву в Києві.

Традиції дня та прикмети:

28 липня чоловіків з ім'ям Володимир вітають зі святом. Крім того, у цей день прийнято молитися іконі святого Володимира. Вважається, що молитва святому Володимиру зцілює хвороби. Також віруючі просять у святого позбавлення від ворогів, зміцнення у вірі та припинення сварок.

Народні прикмети:

  • Липа пожовтіла – до пізньої осені. Якщо інші дерева стали жовтими раніше липи – осінь настане раніше звичайного.
  • Якщо з ранку пройшов дощ, значить далі буде сонце.
  • Вітер південний – погода сонячна.
  • Якщо грім гучний – буде дощ.
  • Вітер з півдня – буде дощ.
  • Якщо ж увечері буде туман, то завтра піде дощ.
  • Коники в полі голосно скрекочуть – до спеки.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності