Успенський піст: історія та значення

Успенський піст: історія та значення

Триватиме піст до 28 серпня

14 серпня у християн східного обряду розпочинається Успенський піст. Він триватиме до 27 серпня.

LVIV.MEDIA розповідає історію і значення посту та заборони, які діють у цей час.

Історія

Успенський піст був встановлений у пам’ять про два з два з дванадцяти Великих свят церковного року. Перший — Преображення Господнє. Другий — Успіння Божої Матері. А починається піст зі ще одного свята — Винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього.

Церква знає Успенський піст із найперших століть християнства. Згадка про нього є в бесіді Льва Великого, що датується 450 роком.Остаточно Успенський піст був встановлений на Константинопольському Соборі у 1166 році.

Про сенс Успенського посту можна прочитати у святого Симеона Солунського (кінець XIV століття — 1429 рік): «Піст у серпні (Успенський) заснований на честь Матері Божого Слова, Яка, довідавшись про Свою кончину, як завжди трудилася і постила за нас, хоча, бувши святою і непорочною, і не мала потреби в пості; так особливо Вона молилася про нас, коли мала намір перейти від тутешнього життя до майбутнього і коли Її блаженна душа мала через Божественного духа з’єднатися з Її сином. А тому і ми повинні поститися й оспівувати Її, наслідуючи житіє Її й пробуджуючи Її тим до молитви за нас. Деякі, втім, кажуть, що цей піст започаткований із нагоди двох свят, тобто Преображення та Успіння. І я також вважаю необхідними спогади обох цих двох свят, одного — як того, що надає нам освячення, а іншого — примирення і клопотання за нас».

Тривалість посту

Успенський піст починається через місяць після Петрового посту. Він найкоротший багатоденний піст у церковному календарі. Триває всього два тижні, причому починається і закінчується завжди однаково. Дати Успенського посту: з 14 по 27 серпня.

Що можна їсти під час Успенського посту

Як говорить церковний Устав, Успенський піст — такий же суворий, як і Великий. Це означає, що з 14 по 27 серпня віряни утримуються від м’ясних, молочних продуктів і від яєць. 19 серпня, на свято Преображення Господня, дозволяється їсти рибу.

Під час Успенського посту найсуворішими днями є понеділок, середа та п'ятниця. В ці дні дозволяється вживати сирі овочі та фрукти, горіхи, сухофрукти, мед, хліб, сіль, та запивати їх водою.

У вівторок та четвер можна їсти гарячі страви, але вони мають бути приготовані без олії.

Гарячі страви з олією дозволяється готувати у суботу та неділю. Також в ці дні можна пити вино.

Необхідно пам'ятати, що під час посту головним є не обмеження в їжі, а духовне очищення. В цей час варто приділити час молитві, робити добрі справи, не допускати злих думок, заздрості.

Нагадаємо, Преображення Господнє, Другий або Яблучний Спас, у 2023 відзначають 19 серпня. Християни вважають, що в цей день на горі Фавор в Ізраїлі Ісус Христос явився трьом апостолам у божественній подобі. У народі свято знаменує кінець літа та новий врожай. Тому на Спаса віряни освячують у храмах фрукти та овочі. LVIV.MEDIA зібрав привітання зі святом своїми словами, у віршах та картинках.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності