• Головна
  • Рецепти
  • Смажимо шашлик вдома: як обрати м’ясо, спеції та приготувати маринад

Смажимо шашлик вдома: як обрати м’ясо, спеції та приготувати маринад

Смажимо шашлик вдома: як обрати м’ясо, спеції та приготувати маринад

LVIV.MEDIA підготувало рецепти трьох маринадів для шашлику

Травень — пора виїздів на природу, вже достатньо тепло для пікніків з друзями, пора родинного відпочинку і, звісно ж, смачних страв на мангалі, особливо шашлику.

Шашлик, приготований на природі, з димком, спеціями та гарним соусом, здається, що може бути простіше, і це дійсно, приготувати не складно, але для ідеального шашлику треба лише знати деякі нюанси, які треба враховувати до того, як готувати.

Вибір м’яса для шашлику

Для ідеального шашлику вибирайте завжди свіже м’ясо, яловичина або свинина, зазвичай це ошийок, бо він достатньо ніжний та має прошарки жиру, а це залог соковитого шашлику. Також підходить вирізка, але шашлик з неї може вийти сухим, тож для зволоження на шампури нанизують шматочки сала. Молоде м’ясо маринується приблизно 1,5-2 години, а м’ясо більш старшої тварини треба маринувати довше, приблизно 4 години. Баранину та яловичину треба маринувати не менше 6 годин.

Якщо ви маєте лише заморожене м’ясо, то до маринування заздалегідь розморозьте його на нижній поличці холодильника, у таке м’ясо при маринуванні краще додати гірчиці.

Маринад

Для молодого та свіжого м’яса час на маринування не потрібен, посолити, додати спецій і вже можна смажити. Але для особливої страви маринад є обов’язковим.

Найпростіший маринад — це цибуля, сіль та перець. Сіль беруть з розрахунку 20 г солі на 1 кг м’яса, цибулю приблизно 300 г на 1 кг м’яса, перець до смаку.

Всі інші інгредієнти додавайте за власним бажанням. Тут ми приводимо найпоширеніші способи маринування шашлику.

Цибулевий маринад. Цибулю, з розрахунку 500 г на 1 кг м’яса, нарізати півкільцями, посолити та гарно пом’яти руками до м’якості. М’ясо посолити, поперчити до смаку та перемішати з цибулею, накрити кришкою.

Маринад з томатною пастою або помідорами. Дуже гарний шашлик виходить, якщо до найпростішого маринаду додати томатну пасту з розрахунку 2-3 столові ложки на 2 кг м’яса або 200 г потертих на тертку свіжих помідорів.

Часто до маринаду додають сік лимона, або пиво

Спеції 

Для надзвичайно смачного шашлику цілком достатньо солі та перцю, але якщо ви полюбляєте спеції, то можна додати готові суміші спецій для шашлику, або окремо додавати червоний перець, паприку, розмарин, перець чилі,  майоран, коріандр, базилік, орегано, м’яту. Використовуйте спеції до смаку. 

Просмажка

Часто кажуть, що головне у шашликові не маринад, а правильна просмажка. І тут існують правила. Головне дочекатися поки дрова не перетворяться на золу щоби не було відкритого вогню, деревина повинна почати розсипатися на волокна та побіліти, але при цьому, якщо над вугіллям на відстані 20 см не можна втримати долоню, можна розпочинати смаження. Перевіряйте готовність спробувавши шашлик. Якщо готуєте свинину, то при розрізі, м’ясо не повинно бути рожевим, але враховуйте те що, коли ви знімаєте страву з вогню, вона ще продовжує готуватися.

Якщо ви врахували всі поради, то значить, отримали відмінний результат та заслуговуєте на бонус — найсмачніший соус до шашлику.

Інгредієнти:

  • томатна паста — 200 г
  • часник — 4 зубці
  • вода — 200-250 мл
  • цукор — 1 ст.л.
  • чорний перець — 1 ч.л.
  • перець чилі — 1 шт.
  • кінза — 1 пучок
  • яблучний оцет — 1 ст.л.
  • сіль
  • рослинна олія

Приготування:

На пательню влити трішки рослинної олії та просмажити томатну пасту без додавання води 2 хвилини. Потім по черзі додавайте всі інші інгредієнти, посоліть до смаку та  проваріть 3-5 хвилини на невеликому вогні. Регулюйте гущину  та гостроту соусу за власним бажанням.

Нагадаємо, раніше LVIV.MEDIA розповідало про те, як приготувати традиційний польський суп журек.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності