Вкладають в голову брехливі наративи про Україну: як російська пропаганда працює в африканських ЗМІ

Вкладають в голову брехливі наративи про Україну: як російська пропаганда працює в африканських ЗМІ

Онлайн-медіа Африки не знайшли єдиної “причини” для вторгнення рф в Україну

Російська пропаганда намагається дискредитувати Україну у багатьох країнах світу. Не є виключенням й країни Африки. Там росіяни мають досить суттєвий вплив, а місцевому населенню постійно вкладають в голову брехливі наративи.

Про це повідомили у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Там проаналізували медіапростір у червні та липні чотирьох країн Африки — Єгипту, Нігерії, Кенії та Південно-Африканської Республіки.

Онлайн-медіа Африки не знайшли єдиної “причини” для вторгнення рф в Україну, тож за цей період було виявлено одразу кілька російських наративів на цю тему. Зокрема, у Нігерії  —  “Захід спровокував війну рф”, у Кенії  —  “людей, які залишаються у прифронтових містах Донецької та Луганської областей, часто вважають проросійськими, що чекають приходу російських військ”, у Єгипті — “Україна не виконала попередньої мирної угоди”.

Також розглядались і окремі події — у медіа ПАР озвучувався наратив про те, що “Україна обстрілює власні міста та мирних жителів”. Це говорилось у контексті обстрілу в Оленівці та Донецької нафтобази. В Єгипті з 1 до 14 липня — у контексті обстрілу Нової Каховки. Тож і не дивно, що протягом червня-липня в африканських ЗМІ час від часу з’являлися описи подій в Україні як “громадянської війни”.

Головна мета цих інфовкидів — розсварити Африку із Заходом та Україною. Зокрема, деякі новини акцентували увагу на неприязні Заходу та українців до країн Африки. Вони публікувалися не так часто, проте їх виявили у другій половині липня в Єгипті — “Лавров розкритикував позицію Заходу щодо Африки” та в Кенії — “свою неприязнь до Нігерії українка підкреслила у соцмережах”.

Втім варто зауважити, що загалом в онлайн-медіа Африки присутні не лише кремлівські наративи, адже під час дослідження також було виявлено нейтральні та продуктивні меседжі.

Нагадаємо, що на сьогодні зареєстровано 19 кримінальних проваджень, де фігурують директори шкіл, вчителі, які намагалися за російськими програмами викладати у школах, промивали мізки не лише батькам, а й учням. Чотирьом уже повідомлено підозру

Геополітика

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності