• Головна
  • Політика
  • Геополітика
  • Львів у складі Польщі — мрія лише Путіна: польський експерт назвав причини, чому вони ніколи не анексують Захід України

Львів у складі Польщі — мрія лише Путіна: польський експерт назвав причини, чому вони ніколи не анексують Захід України

Львів у складі Польщі — мрія лише Путіна: польський експерт назвав причини, чому вони ніколи не анексують Захід України

Росіяни хочуть відвернути увагу від власної агресії

Останнім часом російські пропагандисти поширюють наратив про те, що Польща може анексувати території на Заході України. Згадують зокрема й історичну прив'язаність Львова до польських держав декількох епох.

Lviv.Media поспілкувалося на цю тему із політологом-україністом Щецинського університету Мацєєм Пєчиньскі.

Він підкреслює, що з 1991 року Польща жодного разу не висувала Україні ніяких територіальних претензій. Більше того, Польща завжди виступала за територіальну цілісність України, а після 2014 року була однією з тих країн, які наполягали на тому, анексія — порушення міжнародного права, а Крим — Україна.

"Про те, що Польща хоче змінити свої кордони, захопити Львів тощо — говорять тільки на російському пропагандистському телебаченні. У Польщі цієї теми взагалі не існує. Немає такого варіанту захоплення Львова чи будь-якого іншого населеного пункту чи території України. Суто теоретично вступ польських військ на територію України можливий лише за умови якихось домовленостей з Україною і НАТО, якби українці самі запросили їх як миротворці. І лише задля допомоги Україні. Зараз думати про анексію Львова без сенсу", — пояснює фахівець.

Мацєй Пєчинські називає кілька аргументів, чому ця ідея зараз неможлива:

  • Польща зацікавлена захищати принцип територіальної цілісності. Адже якби в Європі знову взялися за коригування кордонів, Польщі є що втрачати.
  • Якщо росія починаючи з 2014 року ще могла розраховувати на якусь маленьку частину проросійських людей на Сході чи Півдні України, то на що може розраховувати Польща у Львові, де поляків дуже мало?
  • У Львові живуть в переважній більшості українці, поляків майже немає. Тут була лиш частина польської історії, але поляки вміють розділяти минуле і сьогодення;
  • Росія неодноразово пропонувала Польщі розділити Україну, але ні разу не було ніякої політичної групи, яка би схвально на це відгукнулася.

"Можливо, у нас є маленька частина поляків, які у зручному випадку хотіли би повернення "східних кресів" у склад Польщі, це праворадикальні та дуже вузькі кола. Але ніхто про це не говорить публічно, це неможливо записати у свою політичну програму тощо. Це не кажуть відкрито, і таких людей є дуже мало, вони не можуть виявити якийсь значний вплив", — підкреслює Мацєй Пєчинські.

У Польщі зараз домінують проукраїнські та антиросійські настрої, підтримка України та українців зараз непохитна.

За словами експерта, натомість росія говорить, що Польща хоче захоплювати українські землі з двох причин: по-перше, аби відвернути увагу від власної агресії, а по-друге, вони судять інших по собі. Вони думають, що інші держави такі ж агресивні, як і вони. Але це не так.

"Польща не хоче будувати імперію на Сході Європи. Ми зацікавлені лише у союзі рівноправних вільних держав для захисту перед російським імперіалізмом", — підсумовує політолог.

Повне інтерв'ю із польським політологом читайте на Lviv.Media уже невдовзі.

Геополітика

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності